Причина за вечно намусените физиономии на младежите

Ако сте родители, знаете, че тийнейджърите изключват ума си и спират да слушат, когато някой ги критикува. Е, вече има и научни доказателства за това.

Оказва се, че младежите, които изглеждат намусени и дръпнати, не го правят само от инат. Изследване показва, че мозъкът им инстинктивно блокира забележките, когато те се чувстват критикувани, пише "Индипендънт".

Експериментът

Учените от университите Питсбърг, Баркли и Харвард са подложили на изследване 40 деца на възраст от 11 до 17 години - 15 момчета и 25 момичета.

На децата, от които 26 не са имали до момента психични проблеми, а останалите 14 са били диагностицирани с депресивни разстройства, били пускани по два 30-секундни клипа, записани от майките им. В първия им говорели за ежедневни неща като пазаруване, а в другия критикували навиците им или поведението им. По време на клиповете учените изследвали мозъчната активност на децата.

Пример за критика е следният текст: "Притеснявам се, че се разстройваш от дреболии. Ако ти кажа да прибереш обувките си от входа, ти побесняваш, че трябва да ги преместиш и всъщност ги взимаш и ги занасяш в стаята си на горния етаж".

Виж още: Руски тийнейджъри си направиха басейн в апартамент

Намалена активност на зоните за емоция

Резултатите показват, че по време на критиката и известно време след това тийнейджърите имат намалена активност в зони на мозъка, свързани с емоционалния контрол и емпатия, като нараствали и отрицателните чувства.

Изключването може да се смята и като предпазна мяра, с която се предотвратява излизането извън контрол на вече неприятна ситуация. Резултатите не са се влияели от пола, възрастта и психичното здраве на изследваните деца.