"И никой не пише, че диктатът на Вашингтон, разчитащ да заеме европейския пазар със своя шистов газ, ощетява икономическите и другите интереси както на Европа, така и на Русия. Изгодополучател остават само САЩ", пише руският в. "Трибуна"

Насрочената за 9 декември среща на енергийните министри от страните в ЕС, участвали в проекта "Южен поток", може да внесе яснота в бъдещето на газопровода, заяви българският премиер Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, пише "Росийская газета". 

"Аргументи и факти"

Вчера руският енергиен министър Александър Новак заяви, че решението на Русия за спиране на проекта е окончателно. Според експерти, от него ще пострада най-вече България. САЩ обясняват отказа на Москва от "Южен поток" с антируските санкции на Запада", посочва "Аргументи и факти". 

"Свободная преса"

Европейската комисия смята, че "Южен поток" може да бъде построен, пише "Свободная преса" в материал за вчерашните срещи на Бойко Борисов в Брюксел. 

"Московский комсомолец"

Жан-Клод Юнкер изтъкна, че ЕС няма да търпи шантаж от страна на Руската федерация във връзка със строежа на тръбопровода, отбелязва "Московский комсомолец". Българският премиер заяви, че осъществяването на проекта е крайно важно за страната му и неговото спиране е тежък удар върху икономиката й, пише изданието. 

"Взгляд" 

Изданието припомня, че "именно Борисов още преди изборната победа на партията му се обявяваше за отказ от изграждането на "Южен поток". 

"Трибуна" 

Весстникът цитира реакции на западни медии след отказа на Русия от проекта. "Ню Йорк таймс" нарече решението "дипломатическо фиаско на Путин". Британският "Таймс", напротив, сметна, че Путин е обявил газова война на Европа. 

Според вестника Москва използва икономически лостове, за да накаже страните от ЕС, загдето осъдиха действията на Москва спрямо Украйна, се казва в статията. 

"И никой не пише, че диктатът на Вашингтон, разчитащ да заеме европейския пазар със своя шистов газ, ощетява икономическите и другите интереси както на Европа, така и на Русия. Изгодополучател остават само САЩ", допълва "Трибуна".

"Росийская газета"

"Министър-председателят на България съобщи, че страната не е получила от Русия официално съобщение за ситуацията с проекта "Южен поток". На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви при посещение в Турция, че Руския спира проекта за изграждане на газопровода заради позицията на Българи", напомня вестникът. 

"Москва обясни, че решението за спиране на проекта е свързано с позицията на ЕС. Европейската комисия например няколко години не разрешаваше да бъде осъществен "Южен поток". Сред причините бе "третият енергиен пакет" на ЕС, разделящ контрола върху тръбопроводите от доставчиците на горива. Доколкото това изискване бе прието чак след основните решения за черноморския газопровод, Русия го оспорваше в рамките на Световната търговска организация", добавя московският официоз