Британският психолог Кевин Дътън разработва прост тест, който показва доколко развита е психопатията във вас

Покрай филмите си представяме, че психопатите са маниаци, които убиват наред, манипулират безскрупулно и като цяло е по-добре да не им се изправяш на пътя. В интерес на истината психопатията съществува у всеки един от нас, като обаче при различните хора, тя е с различни нива. 

Често дори се оказва, че психопатите могат да бъдат чаровни, приятни и забавни, стига да не те възприемат като конкуренция или неприятел. В много случаи дори да действаш като психопат помага в кариерата и дори в личния живот. 

"Да си психопат не е черно и бяло, по-скоро е спектър, като височината и теглото. Както казва един дисфункционален психопат, осъден за няколко убийства: "Не че ние сме зли, просто сме взели твърде много от доброто."", казва професорът по психология от Оксфорд Кевин Дътън. Той е автор и на книгата "Наръчник за успех на добрия психопат", която извежда на преден план положителните страни на това да си психопат и как психопатите могат не просто да се впишат в обществото, но и да преуспеят. 

Дътън съставя и тест, който може да ви покаже доколко се вписвате в определението психопат:

Отговаряйте колкото се може по-честно. За всяко твърдение си поставяйте: 0 точки (Никак не съм съгласен), 1 точка (Не съм съгласен), 2 точки (Съгласен съм) или 3 точки (Напълно съм съгласен) 

Виж още: 20 признака, по които да разпознаем психопатите

Тестът 

1. Рядко планирам за бъдещето – обичам да вземам решения на момента. 

2. Няма проблем да изневерявам на партньора си в любовта, стига да не ме хванат. 

3. Ако се появи нещо по-добро, няма проблем да отменя отдавнашна уговорка. 

4. Гледката на наранено или страдащо животно ни най-малко не ме тревожи. 

5. Карането на бързи коли, скачането с бънджи и с парашут много ми харесват. 

6. Няма значение, ако ми се наложи да стъпя върху други хора, за да получа това, което искам. 

7. Много съм убедителен/на. Притежавам таланта да карам другите да правят онова, което искам. 

8. Бих се справил/а добре на опасна работа, защото умея бързо да вземам решения. 

9. Лесно ми е да оставам спокоен/йна в ситуации, в които другите се пропукват под напрежението. 

10. Ако успеете да измамите някого, това си е негов проблем. Щом го е позволил, значи го е заслужил. 11. Правилата съществуват, за да бъдат погазвани. 

Резултатите: 

Виж още: Защо психопатите просперират в живота

0-11 точки 

Вие сте топъл и пълен с емпатия човек, който ясно съзнава социалната си отговорност и има будна съвест. Обичате внимателно да претегляте плюсовете и минусите във всяка ситуация, преди да направите нещо, и като цяло не обичате да поемате рискове. Социални сте и не харесвате конфликтите. Живеете според мотото "Постъпвай с другите така, както искаш да постъпят с теб". Въпреки че избягвате да наранявате хората обаче, трябва да помните, че онези, които са по-високо по скалата на психопатите, не са толкова съвестни и грижовни като вас. Затова бъдете нащрек, за да не ви причинят ненужна болка. 

12-23 точки 

Въпреки че съвестта ви си е на мястото, у вас има и прагматична жилка. Като цяло не се боите сами да си вършите мръсната работа! Не сте свенлива теменужка, но не сте и безразсъдни. Като цяло не се затруднявате да виждате нещата от гледната точка на другия, но в същото време умеете да отстоявате правата си. "Всичко с мярка - включително самата мярка" обобщава подхода ви към живота. 

24-33 точки 

Да, вие сте човек, който умее да играе грубо. Знаете какво искате и не се боите да си го потърсите – дори това да означава да нарушавате правилата и да окървавите няколко сърца по пътя си. Нищичко не ви тревожи. Решителни и самоуверени сте и сте готови на всичко за малко адреналин. За вас „Целта оправдава средствата". Не мислите кое е правилно и кое - грешно, а кое ще ви донесе желания резултат. Не забравяйте обаче, че не сте сами на този свят и ще трябва да научите как да успокоявате егоистичните си стремежи. Рано или късно все някой ще ви се опълчи.

Източник: CNN