Новите технологии ще върнат четенето в ежедневието на децата

Таблетите помагат на малките деца да научават нови думи и да се научат да четат. Това сочи проучване на британския Национален тръст за грамотност, цитирано от британския вестник "Телеграф".

Мост между момчетата и четенето

Според данните таблетите действат положително върху групи, които по принцип проявяват по-малък интерес към четенето - момчета от по-бедни семейства. Друг интересен факт от изследването е момчетата, че много по-вероятно от момичетата биха използват новите технологии за образователни цели и да четат за по-дълги периоди от време.

Според авторите на изследването устройствата със сензорни екрани могат да се превърнат в мощно ново оръжие в борбата срещу неграмотността в ключови целеви групи. 

От Националния тръст за грамотност все пак смятат, че възможностите на технологията за привличане на момчета и бедни деца към четенето трябва да се използват. Изследването показва, че 29,5% от децата от бедни семейства четат повече, използвайки устройства със сензорни екрани. При по-заможните семейства този процент е само 17,4. Още един факт е, че 24% от момчетата четат по-дълго на екран, отколкото отпечатани книги в сравнение с 12% от момичетата.

Виж още: Таблетът - новата бавачка

Все повече деца с таблети

Все повече деца имат таблети или електронни книги, а броят на детските градини, разполагащи със сензорната технология почти се е удвоил през последните 12 месеца, според проучването.

Рискът в случая е, че видео забавленията в ранна възраст носят рискове за развитието на децата. Според специалиста по детско здраве Арик Сигман "децата са по-податливи на дългосрочно пристрастяване към технологията".