"Нашата работа е да надзираваме и да контролираме, а не да бъдем специалисти. Парите за култура намаляват. Нашата цел е да ги увеличим", смята Слави Бинев

"Не съм се молил да поемам тази комисия. Това беше политическо решение. Аз исках да поема комисията по европейски въпроси и контрол над еврофондовете. Надали има някой по подготвен от мен по темата за еврофондовете", обяви на специална пресконференция Слави Бинев от Патриотичния фронт, който беше назначен за шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което предизвика доста реакции в медиите и обществеността, информира Novini.bg.

"Това внимание, което беше отделено на мен, трябваше да бъде отделено на всички назначения. Питайте министъра на спорта колко лицеви опори може да направи. Питайте икономическия министър колко данъци е платил. Последните дни чух много приказки по мой адрес. Те бяха изговорени от хора, които дори не ме познават. Сигурно има някой, който се чувства засегнат. Говоря за БНТ. Ако съм виновен, съм готов да се извиня", заяви Бинев. 

Контрол над обществените медии

"Медиите трябва да се отърсят от своите зависимости. Трябва да се зададе въпроса дали не трябва да има контрол над обществените медии. Аз поставям тези проблеми и е нормално да ме атакуват разни хора, на които ще им прекъсна взимането на паричките. Трябва да си подадем ръце и да продължим напред. На тези, които казват, че не мога да пея, рисувам и пиша стихове, им отговарям: Напълно сте прави. Нямам такива способности. Аз съм силен в други неща", призна Бинев. 

Пари за култура

"Нашата работа е да надзираваме и да контролираме, а не да бъдем специалисти. Парите за култура намаляват. Нашата цел е да ги увеличим. Има няколко еврофонда за култура, а тук не е направено нищо и не са усвоени никакви пари. Трябва да се борим да бъде вдигната завесата на тези европейски пари и те да стигнат до последния човек занимаващ се с култура", каза още Бинев. 

Председателството на ЕС

"Има една трета причина, поради която смятам, че съм най-подготвен за председател на тази комисия. През 2018 г. София ще поеме председателството на ЕС. София ще стане трета столица на Европа. У нас най-конвертируеми са културата и спорта. Трябва да започнем да работим от вчера. Ясно трябва да обявим как ще рекламираме нашата култура и спорт" смята Бинев. 

Чалга

"Всички ме обвиняват за БИАД. Познавам много музиканти, които казват: Мога да слушам Клайдерман от сутрин от вечер, но ако трябва да изкарам пари, ще правя чалга. Аз съм създал и много други заведения, в които свиреха и творяха само български творци. Аз знам как се изкарват пари от култура. Бъдете сигурни, че съм прочел повече книги от "Винету", категоричен беше Бинев. 

Оставка

"Има три варианта да подам оставка. Препоръчан съм за този пост от Валери Симеонов. Ако той каже да се оттегля като председател на комисията по медии и култура, ще го направя. Това е първият вариант. Ако Орхан Исмаилов и областният управител на София си подадат оставката, ще ги последвам на секундата. Това е вторият вариант. Ако усетя, че ме саботират, също ще си тръгна", категоричен е Бинев. 

"В моята комисия ще са представени всички гилдии. Не говоря за любов и разбирателство, а за работа. Всеки един министър, зам.-министър, държавник, трябва да прави като мен. Когато го атакуват, да излиза и да дава обяснения, както правя аз сега." 

Мутра

"В моята автобиография няма нещо, от което да се срамувам. Нарекоха ме мутра, за да ме изкарат лош и да ме отстранят. Навсякъде в чужбина ме уважават и ценят, а тук ме плюят. Кое ме прави мутра? Това, че съм защитил семейството си и не съм участвал в пошлата приватизация? Докарайте един човек, който да каже: Този ме е тормозил. Моите таланти са другаде и няма от какво да се срамувам", обяви Бинев. 

Обещание

"Искам да не ме съди никой от предубеденост, а по делата. Аз съм нападнат абсолютно незаслужено. Имаме един път с вас. Да си простим взаимно, да си стисне ръцете и да вървим напред. Не се оправдавам и не искам състрадание. Искам справедливост. Нямам притеснения от нищо. Предпочитам да бъда посрещнат на нож и да бъда изпратен с фанфари", пожела си депутатът. 

И добави "Аз съм един от най-големите критици на Бойко Борисов и гласувах против него, но трябва да се съобразявам с решенията на парламентарната група. Не търся варианти за реваншизъм."