От 15 до 23 октомври изложбата There is Light на графити артиста Nasimo и Urban Creatures ще дава живот на подземния паркинг на метростанция Интер Експо Център

За някои графитите са драсканици по стените, вандализъм и загрозяване на градската среда. За други обаче са форма на изкуство, което извира много дълбоко от душата и засяга сериозни лични и социални теми. 

Именно тази страна на графитите искат да покажат графити артистът Nasimo и организаторите на фестивала за графити изкуство - Urban Creatures

На 15 октомври от 20 часа в подземния паркинг на метростанция Интер Експо Център (ИЕЦ) на Цариградско шосе ще бъде открит поредния им съвместен проект - There is Light ("Има светлина").

Организаторите обещават тази изложба да накара хората да преживеят нещо специално. "Това няма да бъде обикновеното наблюдение. Ще откъсне посетителите от ритъма на ежедневието им и ще ги потопи в друга реалност. Пътувайки през тунелите на метрото към изложбата, те вече ще бъдат част от нея. Тунелите на метрото са кръвоносните съдове на града, а огромния около 400 на 100 метра бетонен паркинг ще бъде неговият най-нов храм", коментират организаторите.

По проекта за изложбата са работили над 100 души. Авторът Nasimo обещава, че "ще се изненадате кои са те, но ще разберете, когато посетите изложбата.

"Работих една година по тази изложба и за да я направя, трябваше да се върна съвсем в началото и да започна отново, разказва още той. 

Виж още: "Хвърчащите хора" в памет на Валери Петров


Nasimo

Самият Nasimo e графити артист, започнал кариерата си през 90-те години по улиците на Търговище, за да достигне днес до славата на един от основателите на Street Art и Urban Art сцената у нас и признанието да бъде номиниран за Будител на годината. Зад гърба си Nasimo има множество изложби както в България, така и по света, а освен това издава първата българска книга с графити заедно със списание "Едно". Той е вдъхновител на някои от най-добрите артисти в света днес.

Изложбата There is Light е шестото поредно издание на проекта Urban Creatures. Преди това Urban Creatures успяха да превърнат панелните блокове в кв. "Сухата река" в творби, разпознаваеми в цял свят и да утвърдят градското изкуство като важна част от културния живот на столицата. 

Когато започнахме през 2011 г. Urban Creatures, не предполагахме, че ще стигнем дотук, коментира Ясен Гешев - основател на проекта.

Изложбата продължава само една седмица и ще бъде отворена всеки ден от 15 до 23 октомври от 12,00 на обяд до 12,00 вечерта, входът е свободен.