Певецът и автор на песни е отличен за "създаването на нова поетична изразност във великата американска песенна традиция"

Американският певец и автор на песни Боб Дилън, който навърши 75 през май, е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература. 

Отличието бе оповестено последно - след Нобелите за медицина, физика, химия, мир и икономика. 

Виж още: Защо Боб Дилън заслужава Нобеловата награда за литература

Наградата му се дава със следната формулировка: "за създаването на нова поетична изразност във великата американска песенна традиция". В устава на Нобеловия комитет пише, че "литература е не само белетристиката, но и други произведения, които по форма или стил се явяват литературни ценности".

Въпреки това някои наблюдатели са изненадани от избора на тазгодишен лауреат. Дилън обаче се спряга като кандидат за наградата от години, а негова стихосбирка в поредицата "Поети с китара" е издадена у нас още през 80-те, припомнят негови фенове.

Виж още: Най-скъпият текст на песен: 2 млн. долара

Като фаворити за Нобеловата награда за литература тази година бяха обсъждани имената на кенийския писател Нгуги Ва Тхионго, Харуки Мураками, Дон ДеЛило, както и сирийският поет Адонис.

Нобеловата награда за литература се връчва от 1901 г. Лауреат миналата година стана белоруската писателка Светлана Алексиевич, а по-миналата - френският писател Патрик Модиано.

Виж още: 50 живи гении на съвременния свят

Дилън е гостувал у нас за концерт през 2010 г., когато напълни зала 1 на НДК. Най-новото му издание на музикалния пазар, очаквано през ноември, е мащабен бокссет - 36 компактдиска с всички записи от неговото "митично и противоречиво" турне през 1966 г.

Последният сборник с всички негови текстове от 1962 г. насам (The Lyrics: Since 1962) - с чернови и варианти, безценно за изследователите на творчеството му, излезе неотдавна на близо 1000 страници, с размерите на кутия за грамофонни плочи и тегло почти 6 кг, с цена над 250 долара.

Видео: Нов кавър на най-великата песен