Върху блок 11 в столичния кв. "Сухата река" изгря едно истинско творение на изкуството - дело на графити-майстори

Произведението е посветено на "хвърчащите хора" и големия поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров, който почина миналата седмица, информира Нова телевизия.

"Идеята на цялата творба, дело на Nasimo, е да бъде посветена на "хвърчащите хора" - онези, които обичат да дават и не се интересуват дали ще вземат, или няма да вземат. Не мислехме да го посветим на Валери Петров, но след като той почина и прочетохме стихотворението, решихме, че то е създадено, за да бъде тук", обясни Ясен Гешев, който се свързва с Urban Creatures и някои уникални графити в софийската градска среда.

Творбата на Nasimo заема цели две стени на сградата и изобразява момиче с птичка, хванало цвете, а отдолу е изписано популярното стихотворение "Хвърчащите хора", в което мнозина видяха образа на самия поет след смъртта му.

"Те не идат от Космоса, те родени са тук,
но сърцата им просто са по-кристални от звук,
и виж, ето ги - литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора
и добре, че се срещат единици поне
от рода на хвърчащите хора."

Гешев обясни, че са им трябвали 8 дни, за да завършат произведението върху блока. Той допълни, че проектът е осъществен със съдействието на общината и не са имали проблем с разрешението за осъществяването му.

Рисуването на блока е било показано на журито за Европейска столица на културата 2019, което посети София миналия петък.