Световноизвестният британски писател почина на 66-годишна възраст след дълга битка с болестта на Алцхаймер

Сър Тери Пратчет почина на 66-годишна възраст в дома си, обграден от своето семейство. До последния си дъх известният писател живя със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от Солсбъри.

През 2007 г. Пратчет обяви, че страда от рядка форма на болестта на Алцхаймер, а през 2008 г. стана патрон на британската Фондация за борба с болестта на Алцхаймер, като до края на дните си той дари стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания. 

"Светът загуби един от най-светлите си и остри умове. Със своите над 70 написани книги Тери е обогатил света така, както много малко хора преди него", се казва в официално съобщение на издателя му Лари Финли, разпространено от световните агенции.

През литературната си кариера Пратчет е продал книгите си в над 75-милионен тираж. В поредицата "Светът на Диска" има 40 романа, преведени на 37 езика, вкл. на български, и продадени в над 55 млн. екземпляра. Откакто през 2007 г. обяви, че е болен от Алцхаймер, Пратчет издаде пет нови произведения.

Виж още: Когато Смърт срещне своя създател