"Гугъл" отбелязва днес 145 години от рождението му, а Софийската опера играе балетите "Петрушка" и "Жар птица" в негова чест на 7 и 8 април

"Гугъл" напомня с драскулка, че на 31 март светът чества 145-годишнината от рождението на легендарния руски театрален и балетен импресарио Сергей Дягилев.

В началото на ХХ век той е основател на една от най-прочутите балетни трупи за всички времена - "Руският балет на Дягилев", триумфирал 20 сезона по най-важните сцени по света.

В трупата му участват Вацлав Нижински, Михаил Фокин и редица други знаменити хореографи и танцьори. Стремежът на Дягилев е

да покаже красотата на класическия танц, но и да излезе извън познатите граници

На 7 и 8 април от 19 ч. в Софийската опера може да се гледа отново постановката на Андрис Лиепа "Петрушка" / "Жар птица", която възражда на сцена два хитови балета от прочутите Руски сезони в Париж от началото на ХХ век.

"Петрушка" и "Жар птица" са уникални спектакли, които са играни преди повече от 100 години, но продължават да са актуални и до днес -

със същите костюми, декори и хореография,

създадени за оригиналните им премиери във френската столица през 1910-11 г., разказва Андрис Лиепа.

Дълго време те не са били показвани в Русия, защото Фокин, Дягилев и всички артисти от Руските сезони са останали да живеят зад граница след революцията. Поради тази причина те не са включвани в репертоара на Мариинския театър в Санкт Петербург до 1993 г.

В началото на 90-те, когато Андрис Лиепа решава да възстанови тези спектакли, установява, че през 1957 г. синът на Михаил Фокин, Виталий, е изпратил в Русия два грамадни сандъка със записки на баща си, които постъпват в библиотека "Луначарски".

Сред тях имало разпечатки и рисунки на позите от "Жар птица", както и на отделните връзки в постановката. Никой до този момент дори не подозирал за съществуването на този огромен архив.

София е деветият град извън Русия,

след Дрезден, Рим, Марсилия, Минск, Рига, Тбилиси, Флоренция, където Лиепа е поставил шедьовърите на композитора Игор Стравински. Той е възстановил още 10 балета от репертоара на Дягилев, сред които "Шехеразада", "Половецки танци", "Шопениана", "Видението на розата", "Павилионът на Армида", "Синият бог", "Следобедът на един фавн".

На 7 април в "Петрушка" участват: Александър Александров, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, а в "Жар птица" играят: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Диляна Никифорова.

На 8 април в "Петрушка" участват: Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Емил Йорданов, Кирил Иванов, а в "Жар птица": Катерина Петрова, Цецо Иванов, Росен Канев, Дарина Бедева.

Диригент и на двете представления е Григор Паликаров.

Източник: Софийска опера и балет