Да разсипеш солницата е неприятно, но няма да доведе до неприятни последици, понеже...

Има хора, които са неподатливи на суеверия и други, които са фаталисти. Различни поверия и поличби съпровождат човечеството от най-древни времена, ето част от суеверията, които имат исторически характер и от които не бива да се плащим.

Ако си запалиш цигара от пламъка на свещ…

Във времената, когато испанците и британците били в търсене на нови земи и суровини, се появило странното поверие, че в мига, в който си запалиш цигарата от пламъка на свещ, един моряк умира. Вероятно опасенията са били свързани с това, че тютюневият дим е нещо грешно, и едва ли не творение на Дявола, а  запалената църковна свещ от старозаветни времена символизира светлината, която разпръсква Спасителя Исус Христос. А събирането на тези две така несъвместими начала неминуемо води до тежки последици.

Разсипаната сол е на нещастие

Всеки е чувал поличбата, че ако разсипеш солница е на нещастие. Въпреки това, малцина знаят откъде идва тя. Факт е, че навремето торба сол е струвала колкто торба злато. Солта е била рядка, скъпа и ценна, така че ако някой имал нещастието да я разсипе, лишавал семейството си от вкусна храна и го вкарвал в разходи. Това неизбежно водело до кавги. Но днес солта вече не е екзотичен продукт и разсипаната солница не води до нищо повече от пускане на прахосмукачка.

Числата на нещастието

Говорейки за народния вярвания, няма как да игнорираме темата за числата, които носят нещастие. В Япония и Китай, примерно, се считат за нещастни числата 4 и 9, защото "четири" на японски се произнася като "ши", което е звукоподобно на думата "смърт", а "девет - "ку" - напомня за думата "болка". Числото 13 се свързва с фатализъм, поради ред причини: най-вече, че 13-ият е излишен в дузината. Апостолите са 12, предателят е 13-ти. И до днес на 13 се казва дяволска дузина.

Не минавайте под стълба

Всъщност, това суеверие си е много практично. Според една от теориите, то е възникнало от християнската вяра в Светата Троица: тъй като, подпряна на стената, стълбата образува тригълник, развалянето на този триъгълник се смята за кощунствено. Според друга популярна теория, страхът от ходене под стълба е свързан с нейната прилика със средновековната бесилка. Eто това вече звучи като оправдан страх.

Внимателно с огледалото

Съгласно легендата, ако счупиш огледало, те чакат 7 години лош късмет. Това суеверие е родено от убеждението, че огледалото не е обикновен предмет, то не просто показва нашето отражение, то поглъща и частица от нашата душа. Идеята за огледалото толкова здраво се втълпило в съзнанието на хората, че когато човек умре, всички огледала в дома му биват закривани. Този ритуал се обяснява с това, че огледалото е нещо като врата между двата свята, която ги съединява. Душата, която току-що е напуснала тялото на покойника, може да се обърка и завинаги да попадне в огледалния лабиринт. Затова и огледалата се закриват.

Има и убеждение, че на колкото парчета се счупи огледалото, толкова години нещастна любов те очакват. Но и то е по-скоро безпочвено и по-скоро трябва да внимавате да не се нараните на острите парчета.