Цената на парното засега остава непроменена

Цената на природния газ за крайните потребители на "Булгаргаз" се увеличава с 4,65% от 1 януари. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), взето на закрито заседание днес, съобщава "Инвестор".

Така цената става 280,21 лева на 1000 куб. м без акциз и ДДС. В нея вече не се включва таксата за пренос заради готвена промяна в наредбите за ценообразуването. Таксата е в размер на 19,73 лв. за 1000 куб. м и се събира от оператора на газопреносната мрежа - "Булгартрансгаз", като парите ще предоставя "Булгаргаз".

Искането на "Булгаргаз", представено в КЕВР в началото на декември, бе за поскъпване с 13.53%. Основание за толкова рязко поскъпване бе търсено в очакваната по-висока доставна цена от "Газпром Експорт" (с почти 14%) през следващите три месеца, както и по-високата стойност на щатския долар. От компанията се аргументираха и със случващото се на петролните пазари в последните месеци. Цената на петрола и курсът на долара са включени в прилаганата в България схема за ценообразуването на природния газ.

Според "Булгаргаз" новата цена ще донесе на държавното дружество загуби от около 34 млн. лв. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче контрира, че благодарение на регулаторните решения през 2016 г. компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях. 

"Булгаргаз" искаше поскъпване с около 5% и от октомври, но тогава КЕВР одобри увеличение под 2%. Това са първите две последователни вдигания на цената на синьото гориво след като в рамките на година и половина то поевтиня с над 50%.

Цените на топлинната енергия и на електоренергията, произвеждана по комбиниран способ, няма да бъдат повишавани. Според Иван Иванов с днешното решение на регулатора ще бъдат защитени потребителите.

Ако регулаторът се беше съобразил с искането на "Булгаргаз", от началото на годината трябваше да увеличи и цената на парното и електроенергията. По закон тези цени могат да бъдат преразглеждани при значително изменение на ценообразуващите елементи, с над 10% нагоре или надолу.

Източник: "Инвестор"