Все още е твърде рано да се каже дали ще има бяла Коледа

Сняг да очакваме в края на декември. Това обяви пред Нова телевизия дежурният синоптик в института по метеорология (НИМХ) на БАН Анастасия Стойчева. По нейни думи обаче е твърде рано да се каже дали може да очакваме бяла Коледа.

В планините вече има сняг. На връх Ботев снежната покривка е 28 см., а на Черни връх - 18 см. До средата на декември обаче не се очакват още валежи.

"Най-ниските температури, които очакваме през декември са между -10 и -5 градуса, а най-високите температури ще са между 11 и 16 градуса. Най-високите температури ще са през тази седмица, а най-ниските температури се очакват в края на следващия месец", обясни Стойчева.

Декември ще започне с валежи, почти повсеместни, на места интензивни, прогнозира пък синоптикът Мариана Попова също от НИМХ към БАН. Тя допълва, че ще превалява дъжд, който на много места в Западна и Северна България, ще преминава в сняг. Ще се образува и снежна покривка, неравномерна, но която ще се задържи.

Студен декември със силен вятър

Според прогнозата на Мариана Попова в началото температурите слабо ще се повишат, но постепенно ще се усили вятърът от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Към средата на първото десетдневие температурите ще станат близки и дори малко по-ниски от обичайните. През последните дни от периода валежите ще спрат. Времето ще бъде спокойно, но по-често предимно облачно, на места и с намалена видимост.

Прогнозата за времето за 15 дни напред можете да видите и на Termo.bg

Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие на декември.

В периода между 12 и 15 декември времето ще бъде по-променливо, с вероятност за превалявания и с температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието - от дъжд и сняг. Впоследствие отново се очакват няколко спокойни дни и слабо затопляне.

В края на второто и в началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, последвани и от краткотрайно застудяване. Вероятност за снеговалежи има и около Коледа, прогнозира метеорологът.

Източник: Нова телевизия, Sinoptik