Това е филм, който засяга всеки от нас, и описва ситуация без никакъв изход, коментира режисьорът Коста-Гаврас за драмата си от 2013 г., достъпна за гледане онлайн в Kidamom.com

Гледай "Капитал" онлайн в Kidamom.com

През 2013 г., скоро след като навърши 80, режисьорът от гръцки произход Коста-Гаврас представи лично най-новата си творба на София филм фест, на който бе удостоен и с наградата на София за принос към изкуството на киното.

Номиниран за "Оскар" и с приз от журито в Кан още през 1969 г. със "Z", той печели статуетката през 1982-ра като съсценарист на Missing / "Пропаднал без вест", удостоен и със "Златна палма". За "Музикална кутия" (1989) получава и "Златна мечка" в Берлинале.

С последното заглавие във филмографията си Коста-Гаврас поставя въпросите

Какъв човек е способен да се изкачи до върха

на корпоративната стълбица в една от най-големите европейски банки? Какъв е най-големият стимул да върви напред и как успява да си проправя път нагоре?

"Капитал" разказва за изпълнителния директор на банка "Феникс" и неговата история в безмилостния, жесток и алчен финансов свят. Главният герой, в който се превъплъщава популярният френски комик Гад Елмалех, е доверено лице на всемогъщия й президент. Когато шефът разбира, че е болен от рак на тестисите, посочва именно него за свой приемник...

"Това е филм, който засяга всеки от нас. "Капитал" описва ситуация, от която няма никакъв изход. Всеки божи ден се събуждаме, чудейки се: Какво можем да направим, за да омилостивим пазарите? Те вече приличат на

болен и ужасно взискателен пациент,

който има постоянна нужда да му се сменят памперсите и да бъде развличан, за да се чувства по-добре. Днес ние всички смe заложници на тaзи глобална скръб", споделя режисьорът ветеран и допълва:

"Някои хора посрещат тази ситуация без страх или тревога, защото работата им е да се "хранят" от нея. Но дори те не могат да я контролират. Непредсказуеми, подобно на пулса на смъртно болен човек, финансовите пазари са в синхрон с ритъма на суетата, безсмислието и алчността."

Макар да е роден в Гърция, той живее във Франция,

където семейството му е принудено да емигрира след гоненията срещу баща му като привърженик на левицата. В новата си родина завършва гимназия, а през 1951 г. започва да учи право в Сорбоната, но пет години по-късно се ориентира към киното...

В интервю за в. "Труд", запитан дали репликата на главния герой "Трябват ми пари, за да ме уважават!" е модерната световна мантра днес, той отговаря утвърдително: "Хората си купуват часовници по 200 хил. евро, за да покажат, че са уважавани. Защото се уважават богатите. А и да си богат означава сериозна власт."

На въпроса задължително ли луксът върви заедно с цинизма,

както е показано в "Капитал", Коста-Гаврас коментира: "Луксът върви преди всичко с желанието за себеизтъкване, с желанието да покажеш, че имаш пари и че с тях си повече от другите. Така е, особена форма на цинизъм съпътства лукса."