Голямата ни театрална и филмова комедийна актриса почина на Никулден

Десетина дни след кончината на Стефан Данаилов българският театър изгуби още една от големите си звезди - Стоянка Мутафова. Обичаната комедийна актриса, която в началото на годината отбеляза със спектакли в НДК седем десетилетия на сцена, почина на 97-годишна възраст след кратко боледуване.

От Министерството на културата я определят като "аристократката на българския театър" и припомнят, че през годините тя е била наричана "примата на театъра", "урагана Стояна", "дръзката Г-жа Стихийно бедствие", "неотразимия женски феномен на българското кино", "фината аристократка на сцената", "бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "школа за начинаещите артисти".

"Благодарим й за положителните емоции, с които даряваше поколения българи, за смеха, мъдростта и уроците как да останем вечно млади по дух. През целия си живот тя побеждаваше лошото настроение. Нека да я изпратим с усмивка, обич, свалени шапки и дълбок поклон!", се казва още в некролога от културното министерство. Поклонението пред тленните й останки е в понеделник, 9 декември, в Сатиричния театър.

Родена на 2 февруари 1922 г. в София, Стояна-Мария Константинова Мутафова става по-известна като Стоянка Мутафова, след като истинското й име е объркано в един афиш. Всъщност е потомствен театрал - баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов".

През 1941 г. тя завършва Първа софийска девическа гимназия, след това класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски", Държавната театрална школа към Народния театър, а после - театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Именно в един от театрите на чехословашката столица през 1946-49 г. са първите й професионални изяви като актриса.

Когато се завръща, до средата на 50-те, е в трупата в Народния театър, но основната й сцена става Държавният сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 до 1991 г. Тя е един от основателите му и до последно участваше в постановки там, като редовно празнуваше рождените си дни на сцената - напоследък в комедиите "Г-жа Стихийно бедствие" от Алдо Николай, "Столетие мое" от Мишел Лоранс и "Скакалци" на Ст.Л.Костов. 

Стоянка Мутафова на 93-тия си рожден ден, със своето екранно семейство от "Столичани в повече" (Любо Нейков, Албена Павлова, Христо Гърбов), в спектакъла на Сатиричния театър "Скакалци", съвместна постановка с "Дрийм тийм прадакшънс". Снимка: Симон Варсано / Сатиричен театър "Алеко Константинов"

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Холандия, Швейцария и Великобритания. Тогава дори е предложена за вписване в книгата на световните рекорди "Гинес" като най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

Зрителите я помнят и от популярни български кинокомедии като "Топло", "Кит", "Специалист по всичко", а през последното десетилетие, вече 13 сезона, се снима в комедийния сериал на Би Ти Ви "Столичани в повече".

Играла е в близо 100 постановки, а някои от най-популярните, като "Големанов" и "Вражалец", са заснети от телевизията. Известни нейни сценични партньори са актьори от ранга на Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев.

"Деветдесетте години не са я укротили, не е притихнало любопитството й, нито са се замъглили преценките й. Нито пък е станала по-лесен човек. Не, не е! Същата непредвидима, бушуваща виелица си е и сега, както и преди. Стояна и на 100 ще бъде дете, което бързо забравя лошото, опасностите, разумните доводи", коментираха преди няколко години издателите й от "Слънце" по повод излизането на нейната автобиография "Една фурия на 90", написана в съавторство с Юрий Дачев.

От 2017 г. насам пътуваше из цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева за творчески срещи разговори и представяне на книгата "Добър вечер, столетие мое".