Най-много заразени компютри у нас има в София, Варна, Пловдив, Бургас и Перник

Столицата и големите градове са най-застрашени от киберпрестъпления у нас. Това показва доклад на Майкрософт, цитиран от Би Ти Ви.

Нелицензираният софтуер или деактивирането на автоматичното обновяване на защитата е една от основните причини компютрите у нас да се заразяват.

Най-разпространеният вирус, открит по време на това изследване, всъщност е и доста стар - той може да сваля файлове и да копира всичките ви пароли години наред. Само в София заразените с него компютри са близо 2500. Следват Варна, Пловдив, Бургас и Перник.

"Конфикър" е вирусът, масово е открит на много ай пи адреси в страната. Той е създаден още преди 6 години, което означава, че хиляди хора са изложени на опасност, защото не са обновявали защитата на компютрите си и зловредният софтуер, години наред събира пълна информация за паролите им, историята на посетените сайтове и данни за електронното им банкиране.

Виж още: 40% от компютрите в страната са заразени със зловреден софтуер

Сега много от хакерите целят финансови облаги, а не слава. "Сега наблюдаваме и у вас, че има тийнейджъри, които пишат програми за 2000 евро, някой ги купува и може да се прицели специално в българските клиенти", каза Уве Расмусен.

Експертите са категорични, че с развиването на високоскоростния интернет компютрите ни стават все по-уязвими. "Нивото на нелицензиран софтуер в България е 60%. При използване на такъв софтуер потребители и бизнес са изложени на много по-голям риск в киберсредата", коментира Симеон Лазаров.

Виж още: 5 полезни съвета за защита на личните ни данни в компютъра

Точни изчисления за щетите от зловредния софтуер върху българската икономика засега няма.

В световен мащаб обаче е изчислено, че зловредните програми нанасят загуби за 400 млрд. долара. Част от тях са съответно и печалби за хакерите, които произвеждат по 430 милиона нови вируси всяка година.

Източник: Би Ти Ви