Тазгодишното издание на фестивала е 18-о поред, а програмата включва около 160 пълнометражни филма и още над 70 късометражки. Ето и основните акценти

Откриването е на 6 март с българския "Съдилището" на Стефан Командарев, за който специално пристига актьорът Мики Манойлович. Финалните гвоздеи са "Гранд хотел Будапеща" на Уес Андерсън и "Великата красота" на Паоло Сорентино, съответно на 15 и 16 март, също в зала 1 на НДК.

Галапрожекции там ще имат и двете части на "Нимфоманка", който ще бъде показан не само пред фестивалната публика, но и по кината в София и страната, разпространяван от "Арт фест" и програмата "София филм фест на път/Операция Кино".

Виж още: Плакатите, за които всички говорят (18+)

Датският режисьор ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си: от "Елемент на престъплението" през "Медея", "Порейки вълните" и "Идиотите" до "Антихрист" и "Меланхолия".

Ларс фон Триер (вляво) на снимачната площадка на "Нимфоманка"

"Крадецът на книги" на реж. Брайън Пърсивал ("Имението Даунтън") също е сред киносъбитията в най-голямата зала на НДК. Екранизацията по романа на Маркъс Зюсак донесе на композитора Джон Уилямс рекордната 44-та номинация за "Оскар" в категорията с филмова музика.

Виж още: Най-любопитното от номинациите "Оскар 2014"

Освен в зала 1 и кино "Люмиер", 18-ото издание на София филм фест (SIFF.bg) включва прожекции в кината "Одеон", "Синема сити", новото "Сине гранд", "Евро синема" и Дома на киното, където подгряващата програма започва още от 28 февруари.

За 12-и път международно жури ще определи лауреата на Голямата награда (за дебютен или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду 12-те в конкурсната програма, където за първи път фигурират представители на Китай, Индия, Грузия и Палестина.

Сред потвърдените досега заглавия са:
"Лоното" (The Fold) - Великобритания, реж. Джон Дженкс
"Дубровски" (Dubrovskiy) - Русия, реж.: Кирил Михановски и Александър Вартанов
"Жирафада" (Giraffada) - Франция-Палестина, реж. Рани Масала
"Късметът на лъжеца" (Liar's Dice) - Индия, реж. Гиту Мухандас
"Неподчинение" (The Disobedient) - Сърбия, реж. Мина Джукич
"Задънена улица" (Trap Street) . Китай, реж. Вивиан Цю
"Падаща звезда" (Stella cadente) - Испания, реж. Луис Миняро
"Ментол" (Menthol) - САЩ, реж. Микан ван Хов
"Срещи на сляпо" (Blind Dates) - Грузия, реж. Леван Когуашвили

Виж още: Наградените на София филм фест 2013

Конкурсът за наградата "Джеймисън" отличава най-добрия български късометражен филм за 11-и път. От 2003 г. насам носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова.

Тази година селекционната комисия (Стефан Вълдобрев, режисьорите Петър Вълчанов и Зоран Петровски, журналистката от БНТ Галя Крайчовска и актьорът Александър Сано) определя 12-те финалисти от общо 90 кандидатствали филма, а победителят се избира от международно жури.

Под наслов "Големите награди" публиката ще види филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали по света:

"Позиция на дете" ("Златна мечка" от Берлинале 2013) на Калин Петер Нетцер
"Голямата тетрадка" ("Кристален глобус" от Карлови Вари 2013) на Янош Сас
"В разцвет" ("Сърцето на Сараево" от Сараево 2013) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос
"Ида" (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава 2013) на Павел Павликовски
"Лоша прическа" ("Златна раковина" от Сан Себастиан 2013) на Мариана Рондон
"Моето куче Килър" ("Златен тигър" - Ротердам 2013) на Мира Форнай.

Сред почетните гости на фестивала тази година е и друго известно име на сръбското кино - режисьорът Горан Паскалевич ("Буре барут"), който ще представи последния си засега филм "Когато се съмне" и ще получи наградата на София. 

Мустафа Надаревич, който играе главния герой, проф. Миша Бранков, в кадър от "Когато се съмне"

Наградата на София вече е връчвана на друг почетен гост - чешкият режисьор Иржи Менцел, който ще получи титлата "доктор хонорис кауза" на церемония в НАТФИЗ и ще представи новия си филм "Донжуановците".

Програмата "Киното днес - майстори" включва най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди:

"Мьобиус" на Ким Ки-дук
"Спусната завеса" на Джафар Панахи
"Горящият храст" на Агнешка Холанд
"Джинджър и Роза" на Сали Потър
"Към звездите" на Дейвид Макензи
"Последната любов на г-н Морган" на Сардра Нетелбек
"Жената на полицая" на Филип Грьонинг (със специална награда на журито от Венеция 2013) "Хиляда пъти лека нощ" на Ерик Попе (Специалната голяма награда на журито в Монреал 2013)
"Краят на омагьосания кръг" на Филип Грьонинген (номиниран за чуждоезичен "Оскар" и наградата на Европейския парламент)

Програмата "Киното утре - открития" представя две руски ленти: "Горчиво!" на Жора Крижовников и "Географът си пропи глобуса" на Александър Велединский, награден като най-добър филм на фестивала "Кинотавър".

Под това мото ще бъдат показани още:
"Руини" на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън (със специална награда на журито в програмата "Хоризонти" на Венеция 2013)
"Натюрморт" на Уберто Пазолини
"Спящи кучета" на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева
"Нашите малки различия" на Силви Мишел
"Параджанов" на Серж Аведикян и Олена Фетисова
"Младежи" на Том Шовал (с три награди от филмовия фестивал в Йерусалим и четири номинации на Израелската филмова академия за 2013 г.)

Освен ексклузивната прожекция на "Съдилището", в рубриката "Ново българското кино" ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2013, плюс десетина документални премиери. 

Балканският конкурс включва водещи заглавия от региона, а в партньорство с "Домейн Бойар" за трета поредна година се осъществява програмата "Кино и вино".

Универсалният билет е в продажба в търговската мрежа и по заведенията от 14 февруари и притежава уникален код, с който зрителят може да резервира онлайн или по телефона място за избраната прожекция от програмата.