"Фотографията е чувство. Тя е изразно средство за тези, които искат да споделят", казва авторката

Името на Гергана Мудова е познато на широката публика от мащабните изложби, които тя организира последните години у нас на водещи имена от световната фотография, но самата тя също е забележителен творец - факт, може би не достатъчно популярен.

Изложбата й Sensus (от лат., "чувствен")  в One Monev Gallery, която се открива на 6 юли, представя 19 широкоформатни лимитирани фотографии, избрани специално за случая.

Експозицията разкрива чувствена и търсеща многопластова душевност на изтънчен артист и сугестира от самото начало зрителя с дълбочината на пространствените хоризонти, уловени от камерата на авторката, обясняват от галерията на столичната ул. "Иван Вазов" 14 (на ъгълъ с "Шести септември").

За процеса на своята работа Гергана споделя:

"Фотографията е чувство. Тя е емоционален процес на разкриване, откриване и споделяне. Тайнството на черната стая, безпокойството и нетърпението, което изпитваме докато очакваме проявяването на негатива, въпросите, които си задаваме докато завърши процеса.

Черната стая е утробата, в която може да се усамотим с мислите си, да разсъждаваме в пълна тъмнина, докато химичните процеси се разкриват изображенията. Фотографията е огледало на нашите възприятия.

Лабораторията създава паралелна реалност, разкрива ни тайните на незрящите, учи ни да бъдем интуитивни и изключително прецизни. Фотографията е пътеводител на подсъзнанието. Тя е медиатор на нашето послание, който упражнява контрол върху фантазиите на зрителя."

Гергана Мудова получава своето образование в Холандия в академията "Вилем Де Кунинг", специалност "Илюстрация". Нейният творчески път минава и през Финландия, където е открила вдъхновение за сюжети за повечето си произведения в изложбата. По думите й:

"Фотографията ни дава лиценз да виждаме. Снимаме със сърцето и съзнанието си, камерата е само инструмент. Тя е ловец на действителността, тя е механичната утроба на образа, уредът, който ни позволява да документираме поразителни изображения. Фотографията е действително излъчване, пряка луминесценция на изчезналото, която дава възможност да се симулира събитие.

Снимката е не само резултат от сблъсъка на събитието и фотографа. Актът на снимане е събитие и то дава изключителни права - да виждаш или да пренебрегнеш случващото се.

Гледната точка събира зрителя и фотографа в едно. Обективът чертае границите на възприемането, определя позицията, от която може да виждаме и линията след, която може да си представим изчезналото и да започнем диалог с публиката.

Фотографията има силата да шокира или идеализира, да създава усещане за носталгия, която размива представата за време и пространство, реалност и фантазия. Тя е илюзия, с която създаваме нашия личен свят.

Скоростта на погледа преминава през блендата създавайки огледални образи. Място с тъмна и спокойна вода, контури размити в атомен нюанс. Проникващо сияние през равни въздушни тоновете премрежено в мъгла, се разтваря в спектър от тъмни цветове. Изпарения филтрирани в златисти отблясъци, проникват през атмосферата и поляризират изображението. Илюзията е хваната в кутията на въображението ни.

Фотографията е чувство. Тя е изразно средство за тези, които искат да споделят."

Източник: One Monev Gallery