За първото си посещение у нас британският учен е избрал темата "По-странна, отколкото можем да предположим"; в София пристига и водещият на "Отвъд магията" по "Нашънъл джеографик ченъл" Ди Ем Си

Българската публика за първи път може да се срещне на живо с едно от светилата в науката и вероятно най-известния атеист в света - еволюционния биолог Ричард Докинс, автор на книги като "Себичният ген" (първия му бестселър, от 1976 г.), "Делюзията Бог" и "Сказанието на прадедите".

Проф. Докинс, който неотдавна се нареди сред 50-те живи гения на съвременния свят, пристига у нас, за да се срещне със свои читатели и да участва в петото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката от 14 до 17 май. 

Обявен за един от "четирите конника на новия атеизъм", британският учен посвещава голяма част от живота си да разпространява рационалния поглед към света, еволюционните идеи и научното самосъзнание, като участва в публични дебати с редица теолози и други свои колеги.

Презентацията на проф. Докинс на Софийския фестивал на науката е на 16 май, събота, от 18,30 ч. на Голямата сцена на Театър София. За първото си посещение в България той е избрал темата "По-странна, отколкото можем да предположим".

Заглавието е заимствано от Джон Холдейн, британски генетик и еволюционен биолог, който казва: "Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна, отколкото предполагаме, а по-странна, отколкото можем да предположим."

Зрителите могат да задават въпросите си към него чрез "Туитър", като използват хаш-тага на фестивала #SofiaSciFest. Всички билети за презентацията му, пуснати в продажба, обаче са изкупени само за ден, информират от Британския съвет.

За онези, които не са успели да си осигурят място, организаторите подготвят няколко допълнителни зали в непосредствена близост, където презентацията ще се предава на живо на видеоекрани. Билетите за тях ще бъдат пуснати в продажба една седмица преди началото на фестивала .

Предвидено е проф. Докинс да дава автографи на свои почитатели, както и да се срещне с читатели в новата книжарница на издателство "Изток-Запад".

Софийският фестивал на науката е за онези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените тук и по света.

По традиция четирите дни на фестивала, от 14 до 17 май, предлагат богата програма с над 60 събития за всяка възраст, професия и занимание. На фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка "Заимов"учени от България, Великобритания, Ирландия, Полша и Испания се събират, за да покажат красотата на науката.

Тази година за форума идват още двама значими британски учени. Професорът по невронауки и ръководител на департамента по офталмология на университета Оксфорд Ръсел Фостър ще говори за "Светлината, часовниците и съня" - как  светлината създава и регулира 24-часовите циркадиеви ритми и съня.

Президентът на Обществото за защита на грозните животни Саймън Уот, биолог и водещ на популярно научно предаване по Би Би Си, ще ни провокира да мислим за биологичното разнообразие с комедийната вечер "За жабите и хората". 

Британският илюзионист Дръмънд Мъни-Кутс, или Ди Ем Си, познат от предаването "Отвъд магията" на "Нашънъл джеографик ченъл" (Beyond the Magic with DMC), ще покаже на живо как особеностите на човешкия мозък могат да бъдат използвани, за да виждаме невероятни и привидно магични неща.

Доц. д-р Леандър Литов ще поведе неизлечимо любопитните на "Виртуална разходка из ЦЕРН" с помощта на технологиите и колегите му от различни страни, които работят по най-големия експеримент на човечеството.

Астрофизикът и главен редактор на сп. "Би Би Си Знание" д-р Владимир Божилов ще разкрие "Мистерията на квазарите".

Химикът Божидар Стефанов, докторант в универеситета Упсала в Швеция, ще разкрие малко "Зла химия" - кога водата може да стане отровна, какво е общото между миризмата на горяща дума и тероризма, защо не бива да се пие вино по време на сафари и други химични истории.

Докторантът в Единбургския университет Светлин Петков и Виктория Атанасова от Нов български университет ще говорят за "Изкуствен интелект - от мечтата на Тюринг до ръба на познанието днес".

Ирландският учен и постдокторант в института "Макс Планк" Порик Флъд ще разкаже "Защо са ни необходими ГМО продукти" и защо смята, че технологиите за генно модифициране са важни за оцеляването на човешката цивилизация.

Докторантката по химия Моника Коперска от Полша ще разкрие "Ще изяде ли мишката книжката?", или кой е най-надеждният начин за съхраняване на информация.

Испанският математик Едуардо де Кабазон ще смайва публиката с "Големи, огромни и чудовищни числа", а българските математички от Центъра по забавна математика ще му пожелаят "Късмет, Жоро!" със своето шоу за вероятността да спечелим от хазартни игри.

Специален акцент на фестивала тази година е дебатът "Стволовите клетки - да бъдат или не?". Медицината залага големи надежди на лечението със стволови клетки, които да изградят здрава система в един болен организъм и така да излекуват човека. Възможността да се вземат стволови клетки от човешки ембриони обаче поставя редица етични въпроси, които вълнуват хората навсякъде по света. Участват юристът и преподавател по медицинско право и биоправо Стоян Ставру и генетикът проф. Румен Панков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Пълната програма е онлайн на SofiaScienceFestival.bg, като освен събития, фестивалът предлага и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите науката в действие. Шатра "Експлораториум“ и "Зона 42" ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет.

На 14 и 15 май е специалната Училищна програма за организирани групи от ученици. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Специален акцент тази година са презентациите "Интернет за всички - как да сърфирам безопасно в Мрежата", разработени в партньорство с "Мтел".

Достъпът до всички събития за деца и до шатрите с демонстрации е свободен, както и до повечето събития за възрастни. Необходимо е само да се вземе безплатен пропуск от щанд "Информация“ на фестивала. Местата са ограничени и пропуските ще се раздават до изчерпване на количествата. В работните дни от 20 април до 13 май пропуски могат да се взимат от рецепцията на Британски съвет на ул. "Кракра" 7 в София.

Някои от събитията са с билети, както е указано в програмата. По традиция билетите са на достъпна цена - 5 лв., а за пенсионери и деца до 18 години са по 4лв. Могат да бъдат закупени от касата на Театър София и онлайн чрез сайта SofiaTheatre.eu.

Софийският фестивал на науката се организира от Британския съвет под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН), в партньорство с "Мтел" и е част от Календара на културните събития на Столичната община. 

Източник: Bulevard.bg