Анализът на Валери Найденов в седмичника "168 часа" относно "първия ужас на Черноморието"

Наистина, крайно време е народът да бойкотира българския туризъм. Има поне 100 причини, но тук ще се спра само на една - паркинга. Свободното място, върху което можете да си оставите колата.

Където и да отида на море в Гърция, до плажа ме посреща огромен обществен безплатен паркинг. После не ти искат пари нито за шезлонга, нито за чадъра, нито за тоалетната. В персонала няма мутри, а само спретнати и вежливи хора. Човек някак си се отпуска, освобождава се от стреса и сяда в ресторанта да хапне културно прясна риба със студено винце.

Благословена и щастлива държава е Гърция, нищо че не знаят езика.

В българския паркинг се влиза като във военна зона. Човек настръхва и започва да се оглежда за вампири в храстите.

Входът на паркинга напомня "Чекпойнт Чарли" в разгара на Студената война. По старите филми подобни входове имат фашистките концлагери, липсва само едно Arbeit Macht Frei отгоре.

Зарязвате автомобила си с тревожно сърце. Освен фашисткия "чекпойнт" и мутрите обикновено има и надпис: "Не носим отговорност за вашия автомобил".

Разсъждавате. Охрана има, но не охранява. Като не охранява, какво прави? Не знам, но вероятността да останете без автомобил по някои от охраняваните места

е три пъти по-висока, отколкото на улицата

Два пъти през 90-те години си оставих автомобила на платения и охраняем паркинг пред "Шведа" до Варна. И двата пъти ми го разбиха. Не успяха да го свият само заради един самоделен таен ключ. Чувам, че там положението вече било овладяно. Но, както казва Бат' Бойко, лошото чувство остава.

Славата на 90-те още се носи. Как да забрави човек, че по едно време крадяха дори колите на участниците в рали "Златни пясъци"? Да, имаше едно такова рали, но му изпиха окончателно кръвта през 2001 г.

Паркингът в България е злобен и алчен, защото той е люлката на българския капитализъм. Да се върнем към далечната 1990 г. Да, тогава елитът разграбваше банките и търговските дружества, но го правеше скрито, с вратовръзки и бели якички.

Долу на улицата обаче младите мутри също напираха. И започнаха от паркингите. Хотелът държавен, паркингът - на концесия. Парите ги прибират мускулести младежи с избухлив нрав, бивши боксьори, борци или поне щангисти. Квитанции не издават.

После тези юнаци се издигнаха, половината ги застреляха, но другата половина навлезе мощно в политиката. Затова духът на рекетьорския капитализъм никога не може да бъде прогонен от родния туризъм.

Никому не хрумва, че паркингът може да е безплатен. Дори в културно организираната Албена се влиза през един "Чекпойнт Чарли", човек разнася някакви картички по рецепциите, плаща си електронно, а на входа го чекират като нелегален бежанец.

А на "Русалка" край шосето пред "чекпойнта" са натъркаляли с военна техника 10-тони скали, само и само да не може човек да си остави колата безплатно и да влезе пеша. Води се

война със самата възможност за безплатното паркиране,

дори далеч извън паркинга, където и да било! Много интересен е опитът на приватизираното летище "Варна". Там на посрещача се гледа като на основен източник на доходи. Времето за безплатен престой след чекпойнта бе скъсено до 15 минути, така че ако самолетът закъснее дори с пет минути - плащаш.

Някои посрещачи се изхитриха да чакат с джиесем пред портала. Но летището бди! Заради тези тарикати банкетът пред входа бе махнат или блокиран с бетонни блокове. Добре дошли в гостоприемна Варна, дай пет лева бе, бунак, знаеш ли с кого си имаш работа!

Точно така навлезе капитализмът и в Боровец. Там мутрите превзеха паркингите още на първо четене, а после започнаха да се оглеждат за другите обществени площи. Малко над 4-седалковия лифт (бившия влек) на "Ястребец" имаше голям безплатен паркинг за скиорите. Пред хотела "Ястребец" - също.

Много скоро и там бе въведена такса 10 лева, явно 55 лева за лифта е малко. Колко е сега, не знам, нищо чудно да е 20. Същото е положението и в Банско - дерат ти кожата още на паркинга пред лифта, а после оцеляваш два часа в невиждана блъсканица.

Да се вгледаме в цената на този пословичен паркинг. За деня - 12 лева. За нощта - 15 лева (точно обратното на нормалната човешка логика). Значи общо за едно денонощие - 27 лева. Но ако не успеете да си приберете колата до 7 ч. сутринта - още една дневна такса. Стаята в хотела често е по-евтина.

През 90-те посетих три-четири зимни курорта на Запад и никъде не забелязах да гледат на паркинга като на дойна крава. Уж Кицбюел, уж Гщаад, а паркираш безплатно. Комунисти! Опитват се да те излъжат, че има безплатен обяд.

Няма безплатен обяд в България. Ние сме

най-негостоприемната държава на планетата,

която си въобразява, че развива туризъм. С изключение на Русия, може би. Това е причината, поради която руският турист е нашият основен клиент - той е свикнал на лошо отношение.

Но както рибата се вмирисва от главата, така и вампирясването на паркинга тръгва от столицата. Добре известно е, че скандално малко от приходите на т.нар. "Синя зона" стигат до общината. Млъквам по въпроса, някои колеги пострадаха физически. Синята зона е табу.

Само разсъждавам защо за 25 години преход София не построи нито един обществен многоетажен гараж, с който да облекчи поне малко лудницата в центъра. А? Нали има 1,5 млрд. лева годишен бюджет плюс огромните възможности на евросубсидиите. Е, защо не построи поне един гараж?

Забелязвате ли, че на входа на София близо 10 години стои недовършена една имитация на наклонената кула в Пиза? Да, това е обществен гараж. Тук щели да оставят автомобилите си гостите на столицата (едва ли). Но човек има визуалното усещане, че ако някой ден довършат тази сграда и я напълнят с автомобили, ще рухне върху "Цариградско шосе" и ще прегради тази греховен път.

Чувал съм, че

архитектурата имала мощни социалнопсихологически внушения

Внушението, че входът на София може да рухне, е библейски есхатологично - то вещае края на света, изкуплението, задгробния живот. За повече подробности, четете "Откровението на Йоан". Когато заветният софийски гараж рухне, всеки ще бъде наказан за греховете си - за користта, алчността, содомията и най-вече за джипа.

Шегувам се, разбира се - сигурен съм, че входът на столицата не може да падне. Но какво да правя, когато тази сграда възбужда въображението? Бих я нарекъл "Гаражите на Семирамида".

Може и да не личи на пръв поглед, но вампирясалите български паркинги имат дълбоки философски корени. Техният мироглед е неолиберализмът. Той с желязна ръка изтръгна от българската душа всякакво усещане за общото, за безплатното.

Общественото пространство няма правото да съществува. Всичко до дупка трябва да се приватизира и монетизира. Природата, птичките, тревичките, въздухът - на всичко трябва да се сложи касов апарат!

Както Северна Корея е манекен на комунизма, така България е рекламата на неолиберализма. Кой иска да живее в подобен свят? Никой. Затова туристическият ад е у нас, а раят - в Гърция.

Източник: 168chasa.bg / Автор: Валери Найденов