Ускореният пулс е лоша новина, дори когато нямаме проблеми със сърцето

В този забързан свят здравето сякаш винаги остава крачка назад. Стресът, кратките срокове, постоянното бързане за някъде вдигат пулса ни и ни поставят в ситуация, която може да е опасна за здравословното ни състояние.

Замисляли ли сте се дали скоростта на сърдечния ритъм има роля за здравето на организма ни? Защото всъщност има.

Ускореният пулс в състояние на покой увеличава риска от смърт, дори и при хора, които не страдат от сърдечносъдови болести, пише "Дейли телеграф". Това показва изследване на университета на Циндао. 

До този извод китайските учени стигнали, след като анализирали данните от 46 изследвания. В тях са участвали повече от 1,2 млн. пациенти, наблюдавани по 21 години, като в изследванията са споменати 78 349 смъртни случая по различни причини и 25 хил. заради сърдечносъдови болести.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни

Изследването е показало, че с увеличаването на честотата на пулса с всеки 10 удара в минута рискът от смърт по различни причини нараства с 9%, а вероятността от смърт от сърдечносъдови болести - с 8%. 

При хора с пулс над 80 удара в минута рискът от преждевременна смърт по различни причини се оказва с 45% по-голям, отколкото при доброволци с пулс от 60 до 80 удара в минута.

Normalen sardechen ritam v pokoy

Изследователите припомнят, че хората трябва да обръщат по-голямо внимание на пулса си в състояние на покой. Това може да стане с помоща на повече физическа активност като упражнения, разходки и практикуване на някакъв спорт.

Виж още: 5 начина как да се предпазим от инфаркт

Източник: "Дейли Телеграф"