Инфографика от британско проучване относно подаръците, които представителите на двата пола купуват за половинката си

Помните ли какво подари на приятелката си за Коледа мистър Бийн? (Нещо в кутийка, което обаче не беше годежен пръстен...) Е, не всички британци са като него. Според проучване, осъществено от Consumer Intelligence сред 2000 двойки на Острова, мъжете планират да похарчат за подарък на половинката си средно 67 лири повече в сравнение с жените (232 срещу 165 лири).

При това само всеки пети от тях (и 18% от жените) възнамерява да се придържат в рамките на бюджета, който си е определил предварително.

Нежният пол обикновено снабдява партньора си с нова дреха (44%), бельо (16%) или афтършейв (17%). Популярен избор са също билетите за някакво развлечение (10%) и ваучерите за подарък (6%).

Виж още: Колко струват най-скъпите дамски чанти на Louis Vuitton

Мъжете се спират предимно на парфюми (37%) и бижута (32%), но също купуват дрехи (30%) и бельо (14%) - макар последното да се смята за подарък най-вече на самите тях. Според 11% ваучерите също са добър вариант.

Обикновено повечето (над 80%) са наясно какво ще купят на любимия човек още месец преди Коледа. Според проучването средствата за коледния подарък на партньора идват от спестявания, месечния доход или комбинация между двете. Варианти са също заемите, лизингът или кредитът "овърдрафт".

Виж още: Всеки пети българин е взимал заем за коледни подаръци

Данните сочат още, че ежедневно през декември във Великобритания чрез кредитни карти се харчат над 500 млн. лири.

 

Източник: MBNA