Изследване показва, че българите са най-отворени към идеята да купят коледни подаръци на разсрочено плащане

Всеки пети българин е взимал заем за коледни подаръци досега, като средният размер на сумата достига 336 лв.

Това показват резултатите от международно проучване на агенция IPSOS, в което са взели участие 4000 души от Полша, Чехия, Словакия и България.

Според изследването българите са най-отворени към идеята да купят коледни подаръци на разсрочено плащане, като 23% от тях вече са го правили, а 35% споделят, че биха се възползвали от подобна услуга. 

Останалите 42% споделят, че по-скоро биха избегнали разсрочване на плащането за коледни подаръци. В сравнение с останалите страни, този процент е най-висок при чехите (71%), следвани от словаците (63%) и поляците (56%).

Други любопитни изводи от проучването разкриват, че българите оставят купуването на подаръците за последния момент, през декември, когато 50% от запитаните отделят време за покупка на коледни подаръци. 

Виж още: За празниците миналата година сме изхарчили над 22 млн. евро в чужбина

Чехите и словаците се оказват по-предвидливи, като около 55% от тях осигуряват подаръците за близки и приятели преди началото на декември.

Едно от предимствата на ранното пазаруване на коледни подаръци е, че сте по-спокойни и не се поддавате толоква на натиск.

Когато и да се впуснете в коледното пазаруване, бъдете разумни, психолозите и банковите служители, наред с наемодателите и всички, на които дължите пари.

Прекаленото харчене е лошо както за банковата ви сметка, така и за психичното ви здраве. То е голям източник на психически стрес.

Виж още: Децата и онлайн пазаруването

Така че си определете бюджет и се придържайте към него.  Не е лоша идея да си съставите предварителен списък, да се опитвате да не се отклонявате и да не поддавате на импулсивни решения.