В коя държава имат най-пикантната кухня? И дали температурата има нещо общо с това?

- Според една хипотеза хората започнали да добавят подправки на храната, за да убият бактериите.

- Защо чувствате все едно устата ви е в пламъци, когато ядете лют пипер? Някои съединения в пикантните храни активират сетивни неврони, наречени полимодални носисептори. Те се срещат по цялото тяло.

- Забелязали ли сте, че не всички пикантни храни са пикантни по един и същи начин? Стандартната мярка за пикантност на храните е скалата на Сковил, която измерва съдържанието на капсаицин. Най-лют е лютивият спрей, който стига до 5 млн. Сковил единици. 

- Кои са 10-те най-горещи кухни на света? Нигерия, Етиопия, Индия и Китай са страните, където се консумира най-люта храна. След тях се подреждат Корея, Мексико и Япония. Трето място е отредено за Перу, Сенегал и италианския остров Сицилия, където също похапват повече люто от нормалното.

- Какво се случва когато ядем люта храна? Попадаме в същото физиологично състояние както когато сме изправени пред заплаха: изпотяваме се и сърцето ни бие по-бързо.

- Лютите чушки и черният пипер са направени от големи молекули, изгарящи небцето. Горчицата, хрянът и уасабито се състоят от по-малки молекули, които се разнасят в синусите. Това е причината лютите чушки да изгарят езиците ни, а сосът уасаби - носовете.

- Смята се, че тези, които обичат да ядат пикантни неща, са по-склонни към хазарт.

- Вкусът на пикантни храни се наследява генетично. 

- В Япония шоколадовият десерт "КитКат" се предлага в десетки разновидности, вкл. с вкус на люти чушки и уасаби.

Източник: foodpanda