Пловдивчанин е създател на мобилно приложение, което възпитава в любов към приказките

Не става въпрос нито за чудесната книга на Джани Родари със същото заглавие, нито за телефонния номер (177), който "разказваше приказки" и мнозина помнят с носталгия.

Младият бизнесмен Александър Атанасов е създал мобилно приложение за деца – „Приказки с Джиджи”.
Той е работил за сайт за запознанства за пълнолетни, след това за хазартни игри, а днес има собствена ИТ фирма You plus We.

Раждането на Папагалчето Джидижи е нещо много различно от предишните проекти на Александър. Идеята е била да се направи приложение с интересна история и разпознаваеми герои. Проблемът с  популярните герои обаче е, че повечето са собственост на някоя компания, така че Александър не могъл да ги използва.

Ако си измисли собствени пък, едва ли ще има голям интерес към тях. Тогава се досеща, че приказките спадат към народното творчество, т.е. те са общо достояние и може свободно да ги разпространява.

Grozdeto e kiselo

Оказва се, че приложения с приказки за деца няма много, а съществуващите не са достатъчно добре изработени или съдържат само една-две истории. Така създава "Приказки с Джиджи", които са илюстрирани и озвучени на български, английски, немски, испански и португалски език.

Илюстрациите са дело на български художници и са вдъхновени от стила на старите детски книжки и филмчета. Атанасов и екипът му откриват, че това изключително много се харесва на малчуганите – по-изчистени картинки, без излишни детайли.

Приложението е налично за Android, iOS и Windows и е безплатно. То съдържа около 50 приказки, които са от класически до модерни, някои са по-малко познати, а има също басни и коледни истории.

Александър споделя, че приложението се използва предимно от родители на малки деца, които ги приспиват с негова помощ. В детските филмчета има прекалено много динамика, картината се сменя бързо и това задържа вниманието на малките и съответно им пречи да заспят. В "Приказки с Джиджи" картинките се сменят плавно, а гласът е приспивен.

Но това не означава, че по-големите деца не използват апликацията. На тях тя им помага в училище. Те сами споделят, че с нея писането на домашни е по-лесно и приятно.

Основното предизвикателство е, че приложението е предназначено за деца. Някои от тях не могат да четат или да ползват сложни функции. Затова екипът създава папагалчето Джиджи, което да дава инструкции на децата. То е обиколило света и е събрало тези приказки, а сега ги разказва. Папагалчето озвучава актрисата Иванка Шекерова.

Източник: kapana.bg