Има жълт код за опасни жеги за цялата страна, очакват се температури до 40 градуса

Над цялата страна е обявен жълт код за опасни жеги. След като вчера започна най-горещата седмица в годината, днес очакваме опасно високи температури във всички области в страната.

Очаква се температурите да достигнат най-високите си стойности за годината във вторник, сряда и четвъртък тази седмица. Днес живакът ще показва между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново. 

По Черноморието, където по принцип времето е малко по-хладно, градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса.

Виж още: Още съвети за справяне с жегите

Очакваната температура в София за днес също е 34 градуса.

Над страната ще се задържи горещо и предимно слънчево. Синоптиците предупреждават, че в следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще превали краткотрайно, на места и ще прегърми.

Според дежурния синоптик на БАН Марияна Попова в сряда и четвъртък на отделни места максималните температури може да достигат и до около 40 градуса. 

Виж още: Скритите опасности от лятото за децата - как да се предпазим

Традиционно тази седмица е най-горещата в цялата година. В народните традиции на тези дни се казва "горещнци". 

Източник: НИМХ, Би Ти Ви,