МВР отличи четирима участници в уникалната спасителна акция с катастрофиралата цистерна в района на прохода Витиня на 13 август вечерта

На церемония в МВР вътрешният министър Румяна Бъчварова награди четирима от служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), които на 13 август излагат на риск своя собствен живот и сигурност в рядка по рода си спасителна операция на автомагистрала "Хемус", в района на прохода Витиня.  

След случая тя получила много обаждания от хора, които не само са били впечатлени от действията на пожарникарите, но и са настоявали те да бъдат отличени. Това означава, че стореното от тях не е останало незабелязано, категорична бе Бъчварова.

Обръщайки се към служителите на ГДПБЗН, тя припомни, че техните действия показват каква мисия имат служителите на МВР - да бранят човешкия живот, да го защитават, да го предпазват, както и че ведомството е способно да се справи с тази своя задача.

Въпреки критиките, които в повечето случаи са основателни, защото гражданите проявяват най-високата степен на взискателност, има и много примери за добре свършена работа от служителите на министерството, които някак си остават в сянка, незабелязани, недооценени, констатира още Бъчварова.

Като благодари на колегите си, шефът на дирекцията главен комисар Николай Николов припомни детайли от инцидента, координираните действия по време на спасителната операция и пълното отстраняване на последиците от катастрофата.

Той уточни, че по същото това време служителите на ГДПБЗН са гасили 200 пожара из цялата страна, 1/10 от които - в Софийска област.

Сигналът за пътния инцидент с автоцистерна е получен на 13 август в 17,42 ч. Операцията ръководи зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, а на място - комисар Тошко Бързилов.

Изпратени са четири автомобила - два пожарни, един спасителен, един химически и влекач, с 15 души екип: спасители и пожарникари, а пътните полицаи спират автомобилния поток в двете посоки на магистралата. Общо 63-ма служители на МВР работят в синхрон за успеха на акцията.

Малко преди 20 ч. младшите инспектори Кирил Дикански и Йордан Михайлов, заедно с водача на специализирания автомобил Борислав Беров, успяват да спасят шофьора на цистерната, който прекарва над два часа в безпомощно състояние в кабината на тежкотоварното превозно средство, надвиснало над пропаст.

Тримата пожарникари са проявили смелост, храброст и доблест, допринасяйки съществено за успешния изход от акцията - и получиха почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" III степен.

Ръководилият операцията на място комисар Тошко Бързилов, началник на отдел "Национален оперативен център" в ГДПБЗН е награден с почетно отличие на МВР "За доблест и заслуга" - II степен. Наградата му беше връчена заради "конкретен съществен принос, проявена смелост и доблест при изпълнение на служебните си задължения в ситуация, подставяща под сериозна заплаха живота на хора".

Младши инспектор Йордан Михайлов работи в системата МВР от 2010 г., като оттогава насам заема различни длъжности в сектор "Спасителни дейности" към столичното управление ПБЗН. По време на службата си е преминал през различни квалификационни курсове, свързани със спасителни действия при наводнения, издирване на пострадали при разрушаване на сгради след природни фактори и тероризъм, пожари и алпийска подготовка. През 2013 г. е награден с писмена похвала от директора на ГДПБЗН, а година по-късно - и от главния секретар на МВР.

Младши инспектор Йордан Михайлов е постъпил на работа в МВР през 2010 г. Последователно е заемал различни длъжности в сектор "Спасителни дейности" към столичното управление ПБЗН. По време на службата си е преминал през различни квалификационни курсове, свързани с действия при автомобилни катастрофи, пожари и алпийска подготовка. През 2014 г. е награден с писмена похвала от директора на ГДПБЗН. 

Младши инспектор Борислав Беров започва работа в МВР през 1991 г. като водач на специален автомобил. Последователно е заемал различни длъжности в пожарно-спасителните служби в Ботевград и София. Завършил е курсове за работа с подемни пожарни средства. През 2001 г. е награден от главния секретар на МВР с обявяване на благодарност..

Източник: Пресцентър МВР