В ерата на технологиите доста често държим в ръка мобилния си телефон, за да се обадим или пишем на някого. Има обаче няколко правила, които трябва да спазвате, когато изпращате есемес.

Кратки

Един есемес трябва да бъде две, максимум три изречения. Никой не обича да скролва цял ден, докато изчете нечие есе, пратено като съобщение. Бъдете кратки и ясни, а за повече изчерпателност използвайте друг тип комуникация.

Еднократни

Не пишете ново съобщение, ако някой не ви е отговорил още на предишното. Съобщения от типа "Като ми видиш есемеса, ми пиши" са излишни. Явно човекът, с когото се опитвате да комуникирате, в момента има друга работа или просто не е заинтересован, всичко, което ще постигнете е да му досаждате. 

Смислени

Ако знаете, че някой от вашите приятели си умира да пише съобщения по цял ден - добре. В противен случай, пишете им, само когато имате какво да кажете. Есемесите са удобен начин да потвърдите среща или да уведомите някого за закъснението си.

Грамотни

Въпреки че съобщение от типа "Kvo 6e pravi6 dove4era?" е често срещано, не е желателно да общувате така. Телефоните вече масово разполагат с кирилица. Остава само да сте наясно с правописа и пунктуацията, за да пишете грамотни съобщения.

Адекватни

Има и още едно изискване - да не пишете на хората рано сутрин, късно вечер или през нощта. Не всички изключват звука си, докато спят, тъй като очакват важно обаждане. Нали не искате именно вашият есемес да предизвика дъжд от ругатни?

Източник: econ.bg