Някои от най-популярните и често срещани страшни градски легенди, разказани накратко

Страхът, като най-древна емоция, се е загнездил в подсъзнанието ни и ни кара да търсим именно това, което ни плаши, което ни изкарва извън зоната на комфорт. Срещайки страховете си, ние се чувстваме по-живи. 

Затова и всяка култура има своите страшни истории. Градски легенди за духове, призраци, чудовища и безлики убийци. 

Ето пет от най-популярните и често срещани страшни градски легенди, разказани накратко:

1. Бавачката и убиецът в къщата 

Класическата градска легенда, на коя то се основават и редица филми на ужасите, датира от 60-те. Тийнейджърка-бавачка звъни на полицията, след като получава странно обаждане. От слушалката непознат мъжки глас пита просто "Провери ли децата?". И докато момичето чака полицията и заключва всички врати и прозорци, осъзнава, че мъжът от обаждането вече е в къщата.

Виж още: 5 от най-ужасяващите градски легенди в Япония

2. Кървавата Мери/Дама Пика

Като малки почти всички сме стояли пред огледалото "да викаме Дама Пика". Според легендите трябва да кажеш името ѝ 13 пъти със свещ в ръка пред огледалот. След 13-то ѝ назоваване, тя се явява, но какво се случва след това, малцина разказват. Някои не искат, а други просто вече не могат...

3. Статуята на клоуна

Клоуните са си страшни по принцип, още преди човек да е чел "То" на Стивън Кинг или пък да е чувал за Джон Уейн Гейси - клоунът убиец. Една от популярните страшни истории за клоуни разказва за млада бавачка. Тя трябвало да гледа две малки деца цяла нощ, тъй като родителите им били извън града. По едно време тя се обадила на родителите, за да ги попита дали може да покрие с нещо статуята на клоун в цял ръст, намираща се в дъното на спалнята, защото я плашела и притеснявала. Тогава майката на децата попитала просто "Каква статуя? Ние нямаме статуя на клоун..."

Виж още: 15 стряскащи истории, които ще ни откажат да гледаме чужди деца

4. Мистериозната жена на пътя

Това е една от най-старите и известни градски легенди. Закъснял шофьор кара по самотен път и вижда жена на безлюден път. По пътя вижда сама жена и решава да я закара до дома ѝ. Когато пристига обаче до посочения от нея адрес, тя е изчезнала от колата му. Малко след това разбира, че жената е починала в автомобилна катастрофа на същото място, което я е взел, преди много години.

5. Къщата на ужасите

Идеята да се направи филм на ужасите, в който младо семейство се нанася в къща, където се е извършило свирепо убийство, е повече от изтъркана. Интересното обаче е, че тя се основава на градската легенда за ужаса от Амсвил, САЩ. През 1977 г. семейство Лутц купуват къща в малкия град Амитивил, без да знаят обаче, че няколко години по-рано там Бъч Дефео убива майка си, баща си, двамата си братя и двете си сестри. Семейство Лутц се изнася от къщата само 28 дни, след като се нанесли, като според легендата те са тероризирани от същите демонични сили, които били обладали и Бъч, преди да убие семейството си.

Виж още: 7 стряскащи, съвсем реални истории