Концертът "Опера гала", където ще звучат фрагменти и от "Кармен" на Бизе, е в зала "България" на 3 февруари

Софийската филхармония представя на 3 февруари, петък, "Опера гала" с откъси от шедьовъра на Жорж Бизе - "Кармен", както и най-доброто от италианската и руската оперна традиция. Произведенията звучат под палката на  младия виенски маестро Винценц Праксмарер, възпитаник на Виенската консерватория и диригент със значителен оперен и симфоничен репертоар. Солисти са мецосопраното Виолета Радомирска и баритонът Красен Карагьозов.

Програмата на концерта "Опера гала" включва прочути и обичани увертюри, арии и дуети от "Силата на съдбата" и "Трубадур" от Верди, "Пуритани" от Белини, "Манон Леско" от Пучини, "Италианката в Алжир" от Росини, "Дама пика", "Евгений Онегин" и "Жана д'Арк" от Чайковски, "Царска невеста" от Римски-Корсаков.

Виолета Радомирска трябва да изпълни и прочутата "Хабанера" на Кармен из едноименната опера от Бизе - роля, която тази година ще изпълнява в оперния театър в Нюшател, Швейцария.

Мецосопраното завършва своето образование в София, след което талантът и вокалната техника й отреждат място в трупите на оперното студио в Цюрих и театъра в Люцерн, където поддържа обширен репертоар от най-престижни главни роли. Участва във фестивали, постановки и звукозаписи под диригентството на имена като Николаус Харнонкур, Нелло Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилям Кристи.

Красен Карагьозов започва своята музикална кариера като пианист, но постепенно любовта към пеенето надделява. През 2008 г. прави своя дебют в операта на Сан Хосе с "Евгений Онегин" и оттогава е един от най-желаните солисти на десетки оперни и симфонични състави в САЩ.

Баритонът е носител на първа награда от певческия конкурс "Шарлът опера гилд" и победител в конкурса на "Метрополитън опера" - регион Северна Каролина. Бъдещите му ангажименти включват представяне в оперите "Мантията" и "Джани Скики" от Джакомо Пучини за Уест Бей Опера.

Билети можете да намерите на касата в зала "България", в мрежата на "Ивентим" и верига бензиностанции OMV. Повече информация - на http://sofiaphilharmonie.bg.

Източник: Софийска филхармония