Ново изследване показва реалната заплаха от използването на неоникотиноидните пестициди

Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове, според ново научно изследване, публикувано от "Грийнпийс". 

Анализът, осъществен от учени от университета в Съсекс, преглежда нови данни от стотици проучвания, публикувани след приемането на частичната забрана на пестицидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през 2013 г. Учените откриват рискове за медоносните и земните пчели, пеперудите и водните насекоми, с възможни вълнообразни ефекти върху хранителната верига.

Въз основа на новите открития, "Грийнпийс" призовава Европейската комисия да забрани напълно неоникотиноидите и да популяризира екологичните алтернативи в земеделието.

Виж още: "Грийнпийс" ни призовава да спасим пчелите

"Аргументът, че неоникотиноидите допринасят за намаляването на дивите пчели и изострят проблемите със здравето на медоносните пчели е по-силен, отколкото когато частичната забрана на ЕС бе приета. В допълнение към пчелите, неоникотиноидите могат да бъдат свързани с намаляването на пеперудите, птиците и водните насекоми. Имайки доказателства за толкова широкоразпространено вредно действие върху околната среда, би било предпазливо да разширим сегашните ограничения върху употребата на тези пестициди, прилагани от ЕС", заявява Дейв Гулсон, професор по биология и водещ европейски експерт по екологията на земните пчели.

Виж още: Как един български стартъп може да спаси пчелите

"Колко още щети трябва да бъдат нанесени преди ЕС да забрани тези пестициди? Науката ясно показва, че неоникотиноидите са широко-разпространени и устойчиви в околната среда, не само по земеделските полета. Тези вещества са често срещани в почвата, водата и дивите цветя. Трябва да премахнем силни невротоксини, като неоникотиноидите, от земеделските ни земи и околната среда", посочва от своя страна Марко Контиеро, директор по земеделските политики в офиса на "Грийнпийс" в Брюксел.

"Новите научни данни недвусмислено показват, че неоникотиноидните пестициди са сериозна заплаха за много повече животински видове, отколкото се предполагаше до скоро и това е силен аргумент за тяхната пълна забрана. В добавка, актуална информация за земеделските добиви показва, че частичната забрана в ЕС не обрича добивите на земеделските производители, както твърдят пестицидните компании" - обяснява Меглена Антонова, координатор "Екологично земеделие" в "Грийнпийс"-България.

Виж още: Как измирането на пчелите ще унищожи световната икономика (обяснено в картинки)

Докладът потвърждава, че неоникотиноидите представляват огромен риск за много видове като пеперуди, обитаващи земеделски площи, водни насекоми и дори птици като домашното врабче и яребицата. Водните насекоми биват изложени като резултат от изтичането на неоникотиноиди от земеделските земи, разпръскването на пестициди по време на сеитба и третиране на културите със съответното оборудване и дори от системите за напояване в парниците.

Още през 2013 г. ЕС ограничи употребата на клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през, въз основа на оценка от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), който открива, че тези пестициди са вредни за пчелите. Като част от решението за тази частична забрана, ЕС изиска производителите на тези вещества да внесат допълнителна информация за аспектите, за които EFSA не достига до заключения. 

Виж още: България стана световен лидер в биопчеларството

На базата на изследвания, предадени от индустрията, през ноември 2016 г., EFSA потвърждава, че всички позволени употреби на имидаклоприд и клотианидин представляват голям риск за пчелите или, че високото ниво на риск не може да бъде пренебрегнато. В случая с тиаметоксам, компанията - производител, Syngenta, не предоставя необходимите проучвания, за да подкрепи, полученото от ЕС, разрешение за ползване.