Биоградина в обществена полза, създадена от група граждани върху земя общинска собственост, вече е факт в софийския квартал Витоша

Идеята на хората е да превърнат изоставена квартална зелена зона, доскоро бунище за строителни отпадъци, в остров на биоразнообразието и пространство за градско градинарство

Това лято те са успели да направят "билкова спирала" и повдигна леха, където в изобилие съжителстват различни сортове билки, подправки, цветя и зеленчуци. В градината си прилагат някои от принципите на т.нар. пермакултура – като изграждането на повдигнатите лехи, в които не е необходимо да се копае, а нуждата от поливане е сведена до минимум.

Следващият етап предвижда засаждането на плодни дръвчета, пише Dnevnik.bg. Всички елементи в градината се комбинират по начин, позволяващ им да изпълняват различни функции, да се защитават взаимно от вредители и да си заимстват.

В природата устойчивостта на естествените екосистеми зависи от наличието на различни насекоми и птици, групата изгражда и два "хотела за полезни насекоми" с помощта на живеещи в квартала деца и техните родители. Поставен е и компостер за оползотворяване на растителните остатъци.

"Всичко, което правим в градината, се базира на прости, но позабравени от днешния градски човек принципи, които нашите баби и дядовци са следвали", казва Наташа Маринова от гражданската група.

Според участниците в инициативата освен образователните и екологичните ползи най-важното в този процес е осезаемият ефект върху местната общност, която чрез общуването си в грижа за споделеното начинание се превръща в сплотен организъм. Така, убедени са участниците, хората развиват чувствителност към средата, в която живеят, както и активно желание да допринасят за нейното разкрасяване.

Групата вярва, че следващ необходим етап е Столичната община да подкрепи създаването на подобни градини и на други подходящи места в столицата.

"Започнахме като на шега през 2013 г., когато чрез програма "Зелена София" на Столичната община направихме първоначално облагородяване на пространството, като засадихме дървета, храсти и цветя. Проявеният от живеещите наоколо хора интерес и ентусиазъм ни вдъхнови да разработим нов проект, който бе оценен като перспективен от програма "Мтел екогрант", обяснява един от инициаторите - Петър Вълчовски.