Статуята е изработена от бронз и е висока около 2 метра

Статуя на Христо Стоичков трябва да бъде открита на 20 май на стадион "Българска армия". Тя ще бъде висока около 2 метра и изработена от бронз, като ще бъде поставена на мястото на сегашната чешмичка пред стадиона, пише "Спортал".

Автор на проекта е скулпторът Костадин Ненов, като по негови думи Стоичков сам е избрал как да изглежда статуята и е имал определени изисквания, които го принудили да направи промени в първоначалния вариант. 

За основа е използвана снимка на бившия национал - когато празнува гола си във вратата на Германия на световното първенство в САЩ`94. 

"На снимката главата гледаше нагоре, към небето. Ицо имаше няколко изисквания, които на пръв поглед са незначителни, но промениха цялата концепция. Той пожела главата да се насочи напред и спешно трябваше да направя нов проект. Времето за изработка е много кратко. Желанието на Стоичков бе статуята да бъде по-малка от предвиденото и да е в реални размери, но, според мен, в открито пространство тя би се губила, така че може би ще бъде в компромисен вариант - около два метра. По-малки размери биха били недопустими. Статуята ще е от бронз патинирана в черно", обясни Ненов при представянето на макета.

На 20 май ще бъде и шоумачът на Стоичков и големи футболни звезди от миналото по случай 50-годишнината на българина, която се навърши на 8 февруари.

Източник: Sportal.bg