Папируси от Древен Египет показват как са се лекували множество болести

Древни медицински рецепти от II век показват как в миналото са лекували махмурлук. Специалисти по древногръцки език са разшифровали т.нар. Оксиринхски папируси и са открили специфичното лечение, пише "МегаВселена".

Рецепта срещу "пияна глава"

Според 1900-годишния папирус на страдащите от "пияна глава" се препоръчва носенето на огърлица от листа на растението Ruscus racemosus L. Допреди откриването на тази рецепта учените знаеха, че въпросното растение се е използвало като лекарство срещу главоболие, но за ефективността му нищо не е известно. Още по-малко се знае дали действително е действало при препиване.

Сред останалите разшифровани рецепти се намират решения на проблемите с хемороиди, язва, заболявания на венците и зъбите, както и дори описание на операция на очите без анестезия.

Папирусите

Засега учените са успели да преведат общо 30 медицински папируса - всички те били открити в района на древноегипетския град Оксиринх още през 1896 г. от оксфордските учени Бърнард Гренфел и Артър Хънт. Папирусите били около 500 хил., написани на различни езици – латински, гръцки, арабски - и обхващат периода от 50 г. от н.е. до средата на VI век.

С тяхното изучаване и публикуване се занимава Обществото за изучаване на Египет, базирано в Оксфорд. Ежегодно излизат нови сборници със заглавието The Oxyrhynchus Papyri.

Последното от отпечатаните издания съдържа 80 страници, в предисловието то е наречено "най-големия сборник на медицински папируси, публикувани някога".

Пускането на електронна версия на книгата е планирано за 30 април 2015 г.

Източник: "МегаВселена"