След края на президентския си мандат ще се завърне към преподаването

След приключване на втория си мандат американският президент Барак Обама възнамерява да се премести в Ню Йорк и да стане професор в Колумбийския университет, пише в. "Ню Йорк пост".

Обама е възпитаник на университета, завършил през 1983 г., а по-късно е водел курсове по конституционно право в Чикагския университет от 1992 г. до избирането му в Сената през 2004 г.

Бъдещето на американския президент

"Президентът Обама преценява внимателно следващия си ход след напускането на Белия дом. Ясно е, че той обмисля работата по своята фондация, създаването на президентска библиотека, и как да продължи с нова влиятелна професия. Говори се, че имал намерения да преподава в Колумбийския университет, но нищо не е потвърдено", твърдят източници на изданието.

Към момента от Колумбийския университет се въздържат от коментар по темата.

Според близки и приятели на американския президент от Чикаго обаче първото семейство едва ли ще се върне в града след края на втория мандат, въпреки че все още имат дом там. Според тях е по-вероятно те да се преместят в Ню Йорк и да прекарва повече време на Хаваите, където президентът е роден.

Президентската библиотека

Същевременно се засилва конкуренцията между Ню Йорк и Чикаго за президентската библиотека, която Обама заяви, че се надява да отиде в Чикаго. Колумбийският университет обаче е предложил земя, която притежава в Ню Йорк, и се смята за по-доброто място.

Едно обаче е сигурно, отбелязва "Ню Йорк пост". Обама ще остане във Вашингтон докато дъщеря му Саша не завърши гимназия през 2019 г.

Източник: "Ню Йорк пост"