Трябва да се помисли за отговорността на всички онези, които активно допринасяха за насищането на нашата култура със суеверие, коментира социалният антрополог Харалан Александров. По думите му "комбинацията от свободен избор и от невежество е страховита"

Често пациентите се обръщат към алтернативно лечение и, за съжаление, много често отказват традиционното лечение, когато то има добри показания, тъй като по някаква причина не вярват в него, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви психоложката Маргарита Тарейн.

Поводът за разговора в студиото на "Тази сутрин" беше случаят с онкоболната Теодора Маджарова, заминала в Бразилия при лечител.

Отчаянието може да тласне пациента да предприеме най-различни действия и да очаква те да му помогнат в ситуация, която преживява като безнадеждна, обясни Маргарита Тарейн.

По думите й много често българите не вярват на конвенционалната медицина: "Това се изгражда върху доста предразсъдъци, които битуват по отношение на онкологичните заболявания като смъртна присъда и нещо нелечимо и на химиотерапията като нещо, което е прекалено агресивно и по-скоро увреждащо. По принцип, когато става дума за отказ от лечение, основно считаме, че това е някакъв провал в комуникацията с лекаря и един вид изпускане на пациента от медицинска грижа."

Според нея проблемът идва, когато алтернативното лечение бива избрано за сметка на адекватното традиционно лечение: "Много често хора се отказват от традиционното лечение, преминават към алтернативно и за съжаление, става късно. Връщат се след време, когато тяхното здравословно състояние е много по-сериозно", подчерта психоложката.

Виж още: Алтернативни лечения на рак водят до по-висока смъртност

Трябва да се помисли за отговорността на всички онези, които активно допринасяха за насищането на нашата култура със суеверие, заяви в студиото социалният антрополог Харалан Александров и допълни:

"Но не бих упрекнал никого, който е в тежко състояние и е минал през българската здравна система, че вярва в чудеса. Това е естествена реакция на много уязвими хора, които по тази причина много лесно могат да се превърнат в жертви."

Той бе категоричен, че по отношение на суеверията медиите далеч не са невинни: "Няма телевизия, която да пуснеш и да не се появи астролог или да ти предложат хороскоп, или пък шарлатанин да излезе и да започне да говори глупости. Явно това е добър медиен бизнес. В случая тази тежка злоупотреба е просто крайна форма на една перманентна злоупотреба, която се случва с обърканите и неподготвени умове на нашите сънародници." 

"Човек има нужда да вярва в този момент и сам избира в какво да вярва. Съмнявам, че някакви конкретни данни и показатели от реалността могат да натежат върху това решение", отбеляза и Маргарита Тарейн.

Виж още: Някои от най-популярните суеверия, които ни заобикалят

Според Харалан Александров хората се свързват с информацията избирателно: "Ако предпочитат да вярват в това, че има чудодейни методи, ако вярват в конспирацията, според която фармацевтичните компании съществуват, за да разболяват хората и да им продават фалшиви лекарства, ако са потопени в тази култура на средновековно суеверие, която смело настъпва в България, няма как да бъдат спасени. Комбинацията от свободен избор и от невежество е страховита."

Той препоръча да се популяризира статистиката за лечимостта на онкологичните заболявания и обясни защо:

"Медицината невероятно се разви в последните 10-20 години и има огромна преживяемост от форми на онкологични заболявания, които само преди 30 години бяха смятани - с основание донякъде - за смъртна присъда. Това е един от парадоксите на нашето време. В момента, когато технологията шеметно напредва и светът около нас се трансформира, на една част от хората може би им идва в повече този прогрес и избират да вярват в безумни конспирации и се обричат на много висок риск."

Виж още: Как можем да предотвратим рака

"Българското законодателство предвижда т. нар. неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Това са лица, които практикуват точно определени нетрадиционни методи и те се регистрират в Регионалната здравна инспекция, като трябва да отговарят на определени условия - да са психически здрави, да не са осъждани за престъпления от общ характер и да са минали определено обучение минимум четири семестъра в медицинско училище", напомни д-р Стоян Ставру, юрист по медицинско право.

По думите му българското законодателство има за цел да регулира тези отношения на територията на нашата държава и го прави по един добър начин, но за съжаление, цялата процедура и регулация не се прилагат.

Същевременно санкциите не са малки: практикуването без регистрация и без изпълнението на законовите изисквания може да доведе до глоба до 1500 лв., а при повторно нарушение - до 5000 лв., обясни още д-р Стоян Ставру. Той обаче подчерта, че такъв международен регистър не съществува.

Виж още: Суперхрана или суперлъжа?

Юристът обърна внимание на случаите, когато хората стигат до обективните граници на медицината, но искат да продължат и да пробват всичко: "Тогава те са готови да експериментират с всичко, в което вярват. И има хора, които наистина вярват и се опитват да им помогнат, въпросът е да не им вредят. Когато това взаимодействие започва да води до увреждане на здравето, тогава вече имаме проблем. Не смятам, че трябва да забраним алтернативната медицина, но трябва да поставим много важна рамка и правила, които да осигуряват тази защита, от която се нуждае един човек в уязвима ситуация."

За случая на Теодора Маджарова се заговори преди няколко дни, когато близките й алармираха, че търсят начини да я върнат в България. Тя е на 32 години, юристка, омъжена, майка на две деца. Животът й се преобърнал преди две години, когато била диагностицирана с рак на гърдата.

Младата жена заминала за Бразилия в края на март, за да търси изцеление с алтернативни методи при лечителя Жоао де Деус, известен още като Божия Джон, в околностите на Сау Паулу. Състоянието ѝ обаче рязко се влошило и съпругът й я заварва в болница, упоена.

Семейството й вече е събрало достатъчно пари, за да я върне у нас. Пътуването трябва да се състои на 4 май, а сумата вече е преведена на авиокомпанията, която се е нагърбила да транспортира Теодора до Истанбул.

Пред Би Ти Ви братът на 32-годишната жена, Цветан Маджаров, обясни, че сестра му е заминала при лечител в Бразилия, защото се е надявала на чудо.

„Теодора е чула от общи приятели за този медиум, в интернет има информация за него - все положителни неща, някакви чудеса как е направил. Тя се надяваше на такова чудо, най-малкото да подобри значително състоянието ѝ", разказа той.

Сега желанието й било да се прибере и да види децата си - 5-годишно момченце и момиченце на две годинки, за които се грижат баба им и дядо им.

Източник: Би Ти Ви