Хората, които са по-склонни да се ориентират към алтернативната медицина, са обикновено с по-високи доходи, по-добро образование, по-здрави, установява проучване в САЩ

Алтернативните терапии за лечими видове рак, с които някои пациенти заместват препоръчваното конвенционално лечение, удвояват риска от смъртен изход. За това предупреждава медицинско проучване, публикувано в научното списание на Националния институт по рака (NCI) в САЩ.

Конвенционалните методи за борба с рака включват хирургическа намеса, химиотерапия и лъчелечение, а всякакви други терапии, които нямат доказана ефективност и не се прилагат от медицински лица, се смятат за алтернативни, пояснява Си Ен Ен.

Ръководителят на проучването д-р Скайлър Джонсън от медицинския факултет на университета "Йейл", споделя, че в практиката си среща все повече пациенти, които отказват или забавят конвенционалното лечение на рака в полза на алтернативните терапии.

Виж още: Петър Димков: Уникална рецепта за лечение на рак с бъзак

Като резултат ракът им "влиза в напреднал стадий - образуванието се уголемява, обхваща лимфните възли или се разпространява в по-отдалечени органи" - което намалява шансовете за излекуване, споделя лекарят, според когото тази тенденция буди все повече загриженост сред медицинската общност.

Пациентка с рак на гърдата в първи стадий например има почти 100% шанс за петгодишна преживяемост - но в четвърти стадий, при който ракът обхваща лимфните възли или дава разсейки в по-далечни части на тялото, шансовете за петгодишна преживяемост намаляват до 25, дори до 20%.

Забавянето на препоръчваното лечение може да доведе до разсейки и навлизане на заболяването в по-напреднал стадий, което намалява способността на пациента да оцелее след диагнозата, твърди Джонсън.

Си Ен Ен отбелязва, че той не е декларирал конфликт на интереси, макар че 2/3 от съавторите му в това проучване са получавали финансиране за научни изследвания от фармацевтични фирми като 21st Century Oncology, "Джонсън и Джонсън", Medtronic и Pfizer.

Без научни доказателства за ефикасността на алтернативната терапия Джонсън и съавторите му от центъра за ракови изследвания в "Йейл" са убедени, че са нужни повече проучвания по въпроса, които биха подпомогнали дискусията за риска пред пациентите, предпочели неконвенционалните методи на лечение.

Виж още: Осем храни за лечение на рак

Данните се базират на информация от 840 пациенти, диагностицирани между 2004 и 2013 г. с най-разпространените видове рак в САЩ: на млечната жлеза, на простатата, на белите дробове и на дебелото черво.

280 от пациентите в проучването (44% с рак на гърдата, близо 1/4 с рак на простатата, малко над 18% с рак на белия дроб и близо 12% с колоректален рак) се лекували с алтернативни методи, а двойно повече, 560, борели заболяването с конвенционалната терапия.

Данните показали, че при пациентите, които избирали алтертанивната медицина вместо химиотерапия, хирургично и/или лъчелечение, рискът от летален изход през близо шестте години след диагностицирането нараствал 2,5 пъти.

При пациентите с рак на млечната жлеза тази опасност била петкратно по-висока, при пациентите с рак на дебелото черво - четирикратно, а двойно по-голяма при онкоболните с рак на белия дроб. При пациентите с рак на простатата, обратно, не бил регистриран по-висок риск, ако са били прилагани алтернативни методи.

Виж още: Как можем да предотвратим рака

Американският хирург онколог д-р Дейвид Горски подкрепя заключенията на колегите си. "Алтернативната медицина убива пациентите с рак - пише той в сайта Science-Based Medicine (Медицина, основана на науката). - Резултатът е все едно сте отказали лечение, а освен това е свързана с много повече разходи и грижи."

По думите му обаче в поредното проучване има вероятност ефектът от конвенционалното лечение да е бил подценен, тъй като към него се обръщат и пациенти, които преди това са се подложили на алтернативна терапия, но без успех.

Д-р Джонсън коментира, че много широк кръг причини карат пациентите да избират алтернативното лечение на рак пред конвенционалната онкологична терапия - и те често се притесняват да обсъдят намеренията си с лекарите.

Виж още: Чудотворна напитка бори рака

Носи се поверие например, че алтернативните терапии нямат токсичните странични ефекти на конвенционалното лечение, обяснява той. Хората се подвеждат и от историите за пациенти, които са се излекували с алтернативни методи, без да осъзнават, че в тези примерни случаи е било приложено също така конвенционално лечение, частично или пълно, допълва ръководителят на проучването.

По думите му има и пациенти, които нямат доверие на лекарите и медицинските институции като цяло. Разнасяли се дори конспиративни теории за лечение, което се крие от болните, за да продължат да се облагодетелстват фармацевтичните фирми.

"Хората, които са по-склонни да се ориентират към алтернативната медицина, са обикновено с по-голям доход, по-високо образовани, по-здрави - обяснява още д-р Джонсън. - Бихте предположили, че човек с по-добро образование ще има по-голямо доверие на науката и медицината, че ще е по-малко склонен да направи подобен избор, но това очевидно не е така."

Виж още: Какъв всъщност е бил Стив Джобс

Джонсън признава, че основната цел на лекарите, след като постигнат излекуване на рака, е да намалят агресивността на лечението - било чрез намаляване дозата на медикаментите и облъчването, които предизвикват тежки странични ефекти, било чрез по-щадящи и органосъхраняващи хирургически операции, - като същевременно запазят процента излекувани.

Освен това се разработват и все по-нови методи за борба с рака - като имунотерапията, напомня Си Ен Ен.

"Всяка терапия има своите предимства и хората подхождат така, сякаш има се дава меню, от което да избират. Този подход обаче не е най-добрият от гледна точка на тяхното оцеляване", категоричен е д-р Джонсън пред Си Ен Ен.

Виж още: Режим за онкоболни на лечителя Владимир Бошнаков

Източник: Си Ен Ен