Природата е изключително богата на храни, които не само подхранват тялото ни, но и го детоксикират от всякакви агенти, причиняващи рак.

Ето осем от тях, които спомагат при лечението му:

1. Алое вера

Многократни изследвания показват имуномодулиращи и противотуморни свойства на полизахаридите в алое вера. Алоето повишава многократно защитните функции на имунната система и унищожава раковите тумори.

2. Чесън

Чесънът съдържа алиум. Клиничният тест с над 3000 души показва, че рискът от рак намалява с 60% при тези пациените, които редовно приемат алиум. Това хранително вещество, което произвежда противоракови съединения, е ензимът алиназа (хранително вещество в рода Алиум). То става по-силно, когато се счука чесънът и се остава да престои в продължение на 15 минути, за да се освободят противораковите съединения.

3. Морски зеленчуци

Комбу, келп и нори са три от най-често срещаните морски зеленчуци с максимален ефект върху рака. Те са много богати и най-усвоими източници на йод. Липсата на това вещество е свързана с рак на гърдата и рак на яйчниците при много пациенти. Също така съдържат и много високи количества калций и калий, както и всички минерали, които помагат в насърчаването на много алкална среда, което прави оцеляването на съществуващия рак изключително трудно.

Виж още: С какво да заменим три от най-вредните храни

4. Водорасли

Хлорела и Спирулина са доказно най-мощните водорасли срещу рак. Благодарение на тяхното невероятно детоксикиращо действие (включително свързване с и премахване на тежки метали) и повишаване на защитните сили на имунната система, те са изключително необходими при лечението на рак.

5. Коноп

Растението коноп е един от най-балансираните и най-богати източници на масла на планетата с идеално съотношение 3:1 за омега 6 и омега 3. Маслото от конопено семе съдържа също 80% есенциални мастни киселини, най-високото съдържание от всички растение. Наситените мастни киселини са от съществено значение за функцията на имунната система поради техните антиоксиданти и противовъзпалителни мастни киселини, които помагат за окисляване на клетките и възстановяване на здравето на клетъчно ниво. Поради това, че ракът не може да оцелее в силно наситена с кислород среда, високото съдържание на есенциални мастни киселини в конопа го прави чудесен избор за лечение на рак.

6. Кръстоцветни зеленчуци

Този вид зеленчуци (като броколи, карфиол, зеле) са свързани с понижаване на риска от рак и имат способността да спират растежа на раковите клетки при тумори в гърдата, матката, лигавицата, белия дроб, дебелото черво, черния дроб и шийката на матката.

Виж още: Който яде зеленчуци, живее по-дълго

7. Лечебни гъби

Рейши, чага и като цяло този вид гъби имат няколко биоактивни молекули, включително и антитуморни агенти. Изследвания показват, че консумацията на рейши в дългосрочен план предотвратява растежа на тумори чрез увеличаване на нивото на антиоксиданти в кръвната плазма на организма. 

8. Куркума

Фондацията "Удължаване на живота" е провела обширни изследвания за противораковите свойства на куркумата и е установила, че тя се насочва към 10 фактора, участващи в развитието на рака, включително увреждане на ДНК, хронично възпаление и нарушаване на връзките между клетките.

Виж още: Топ 10 на най-вредните храни в света

Източник: Kulinaria.bg