Живеем в технологичната епоха, което не пречи да сме заобиколени от фалшива наука и суеверия, почти като в Средновековието, пише Джей Рейнър в блога на "Обзървър"

Съставна част от съвременната псевдонаука, третираща митове като лечебната сила на кристалите и пирамидите, е темата за храненето.

Консумираме храна не за да отговорим на потребностите на тялото си от нутриенти, а за се лекуваме и предпазваме от болести.

Има храни, които са еликсир на живота, същински извор на безсмъртие, лек против рак, акне и сърдечни болести.

В спам отделението на имейла ви сигурно има цял списък от супернови суперхрани.

В Европейския съюз обаче е забранена употребата на термина "суперхрана" върху етикетите на хранителните стоки, освен ако не е подкрепена с плътна научна обосновка.

Учените, изследващи рака, са единодушни - става въпрос за "маркетингов ход".

Hrana

Безспорно част от храните съдържат вещества, които в лабораторни условия повлияват раковите клетки, но това е доста различно от реакциите, протичащи в човешкото тяло. Например, за да достигне количеството от активните съставки, съдържащи се в чесъна, човек трябва да яде по 28 скилидки всекидневно.

Готови ли сте наистина за подобен рекрд?

Hrana i reklama

Култът към суперхраните е като всеки друг - група хора, твърдят, че да достигнали до великата истина, която всички останали трябва да приемем. При това същите хора претендират, че и преди не са се хранили с бургери и пържени картофки три пъти дневно.

Всъщност приравняването на храната с лекарство, веднага отнема удоволствието от нея.

Най-добрият начин да се поддържаме здрави чрез храната е да ядем балансирана диета и да не забравяме, че тя няма да ни направи безсмъртни. В чинията киноа няма да намерим отговор на екзистенциалните си въпроси.

Източник: "Обзървър"