Какво да правим, за да засилим мозъка си

Винаги има моменти, когато пред себе си имаме много работа, а способността ни да се концентрираме е като на малка маймунка. В такива моменти трябва по някакъв начин да напрегнем силите си и да свършим това, което имаме пред себе си. Въпросът е как.

Това става с много тренировки за ума, които се правят обаче преди да възникне самия проблем, тъй като изискват време и воля. Въпреки това резултатите си заслужават, защото след тях мозъкът ви да действа по-адекватно в трудни ситуации и като цяло мисли по-бързо.

Тук може да видите и няколко упражнения, които могат да ви помогнат да направите ума си по-силен и по-концентриран:

Върху лист хартия нарисувайте черен кръг с големина, колкото монета от 1 лв. Закачете листа на стената на нивото на очите ви. Всеки ден отделайте по малко време да гледате в тази черна точка, без да мигате, като първите дни започнете с по 1-2 минути, колкото да ви се насълзят очите. Постепенно удължавайте времето, като се стараете да гледате възможно най-дълго, без да премигвате. След около месец ще се учудите колко по-лесно ще можете да се концентрирате, а междувременно може и да ви кажат, че погледът ви е станал много по-силен, въздействащ и решителен.

Вземете обикновен молив и започнете да го разглеждате и да си мислите само и единствено за молива. Започнете да разглеждате неговите детайли, острота на графита, твърдост, цвят и т.н. В началото правете това по няколко минути и постепенно увеличавайте времето. По едно време ще усетите, че щом нещо толкова скучно като обикновен молив може да задържи вниманието ви, то всичко ще може. Ако не ви се занимава с моливи, можете да направите същото упражнение като гледате ръцете си.

Виж още: България е в топ 50 по степен на иновативност в света

Седете неподвижно на стол. Звучи лесно, но всъщност далеч не е. След първите няколко момента ще започнете да усещате всяко потръпване на мускулите ви и да усещате всичко. Започнете първо с 5 минути, после с 10 и 15. Упражнението е трудно, но може да ви направи много по-съсредоточени и спокойни като хора.

Haпълнeтe чaшa c вoдa, xвaнeтe я и изпънете ръка напред, след което фoĸycиpaйтe пoглeдa cи въpxy чaшaтa. Целта е ръката ви да не помръдва. Зaпoчнeтe c пpoдължитeлнocт 1 минyтa, пocлe yвeличeтe нa 5. Haпpaвeтe yпpaжнeниeтo пъpвo c eднaтa pъĸa, a пocлe и c дpyгaтa. Целта е да успеете да установите контрол върху собствените си мускули и по този начин да достигнете по-дълбоко ниво на съсредоточаване.

Виж още: Работните умения през 2020 г.

Докато ядете нещо с много подправки или пиете хубаво вино с множество заложени аромати, опитайте да уловите всеки от тях. Всеки момент, когато усетите смесица от миризми, се опитайте да ги разделите и усетите един по един. Така ще добиете усещане за единичния детайл, което ще засили цялостната ви концентрация.

Друго подобно упражнение е слушането на класическа музика и по-точно на някой симфоничен оркестър. Затворете очи и се опитайте да чуете отделните инструменти - цигулките, виолите, вилончелите, духовата секция и т.н. Успеете ли да различите отделните звуци от цялостното произведение, ще можете и да отграничите отделното от общото.

Виж още: 6 хобита, които ще ни направят по-умни

В крайна сметка успеете ли да усвоите тези неща, подложите ли ума си на тези тренировки, концентрацията ви ще стане много по-голяма, а вие ще можете да възприемате информацията много по-бързо и лесно.