Quo Vado? излезе по кината там на 1 януари и събра 22 млн. евро още в премиерния си уикенд

Рекордни приходи от над 22 млн. евро постигна италиански филм по време на тридневните новогодишни празници на Апенините. Това е комедията Quo vado на режисьора Дженаро Нунцианте.

Виж още: "Младост" на Паоло Сорентино - европейският филм на годината

Quo vado (Накъде отивам) излезе по екраните на 1 януари и веднага грабна интереса на италианската публика. Причината - нейният любим актьор Кеко Дзалоне, който е и съавтор на лентата. Тя разказва типични неща от съвременната италианска действителност през ироничния поглед на главния герой, за когото най-ценното нещо е постоянното работно място.

Има го в държавния отдел по лов и риболов, живее при родителите си за по-евтино, има си годеница, но не се жени, за да не носи отговорности за деца и семейни грижи. Постига всичко в живота и си го живее прекрасно до появата на закон, закриващ провинциите. Готов на всичко да запази постоянното си място, героят приема да работи и на Северния полюс…

Един почти реален случай, който чрез хумора засяга горещи теми и само за три дни доведе до касов рекорд в над 1200 киносалона в Италия, с 3 млн. зрители, обобщава кореспондентката на БНР в Италия Елена Шаханова. Сред публиката бе и премиерът Матео Ренци, който в интервю призна, че се забавлявал през цялото време. 

Дзалоне, днес на 38 години, дебютира като актьор през 2009 г. с Cado dalle nubi, а следващият му филм Che bella giornata (2011) става най-касовият италиански филм с близо 43,5 млн. евро, изпреварвайки "Животът е прекрасен" на Роберто Бенини.

С 6,85 млн. евро от премиерния си ден в кината Quo Vado инкасира двойно повече от досегашния рекордьор "Хари Потър и даровете на Смъртта, част 2". В неделя приходите бяха още по-високи и достигнаха 7,7 млн. евро.

Така с 22,5 млн. евро от първия си уикенд тандемът Нунцианте-Дзалоне подобри рекорда и на предишния си филм Sole a catinelle (Слънце като из ведро), който през 2013 г. регистрира 18,6 млн. евро за същия тридневен период и се нареди на второ място сред най-касовите филми в Италия след "Аватар", като изкара общо 51 млн. евро.