Земетресението в Непал отново показа, че земните маси вече са в процес, с който се образува нов суперконтинент Амазия, информира британският вестник "Дейли мейл", цитиран от Novini.bg

Това твърди д-р Чжън-Сян Ли от университета "Къртин", който е изучавал в Непал сблъсъка на Индийската и Евразийската плоча. Въпреки че вече е свързана с Евразия, Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Това причинява тектонична дейност. 

Другите континенти също се движат един към друг, 

а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно

В крайна сметка процесът ще предизвика сблъсък на Америка с Евразия. Австралия също се движи към Азия със 7 см годишно. 

Идеята, че на Земята се образува нов суперконтинент, наречен Амазия, не е нова. По-съвършената техника обаче позволява промените да се следят по безпрецедентен начин.

Специалистите не са единодушни къде ще се образува новият суперконтинент. Според някои центърът му ще е Африка, но учени от университета Йейл мислят, че той ще е около Северния полюс. 

Според тяхното изследване от 2012 г. Северна и Южна Америка ще се слеят, Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат, 

а Азия ще се слее с двете Америки

Това може да се случи след 50 до 200 млн. години. 

Новата техника - сеизмична томография с висока резолюция, географски информационни системи и все по-голямата компютърна мощ, позволяват на учените да проследяват тези промени по безпрецедентен начин. 

Те например могат да ги сравнят с предишните суперконтиненти Родиния и Пангея, образували се съответно преди 1 млрд. и 300 млн. години. 

"Тези технологии ни позволяват да свързваме сегашната тектоника на плочите с динамични процеси дълбоко в мантията, а също и с древни геоложки данни", каза д-р Ли пред в. "Сидни морнинг хералд".

Източник: "Дейли мейл"; Novini.bg