Джибо е първият в света семеен робот, който се грижи за всички членове на фамилията

Технологиите напредват все повече и повече и на пазара се появяват всякакви продукти, които ни помагат в ежедневието. Следващата крачка пред света на модерните технологични джаджи е налагането на роботите в ежедневието на обикновените семейства.

Няколко пъти досега имаше опити за масовизиране на роботите и настаняването им на широкия пазар, но те не се увенчаха с особен успех. Опитите обаче продължават, след като на пазара се появи първият в света семеен робот - Джибо (Jibo).

Джибо е симпатичен малък робот, който не може да се движи, но изпълнява успешно функциите на фотограф, учител за децата, органайзер и телефонен секретар.

Виж още: В Япония представиха робот, който може да улавя емоции

Малкият робот може да вижда и да разпознава лицата на членовете от семейството и да им помага в зависимост от желанията и нуждите им. Той разпознава гласове и изпълнява подадените команди, като междувременно може и да отговаря и да води не особено сложен разговор. Една от най-положителните му функции е, че може да се учи и да се адаптира спрямо собствениците си.

Джибо говори и дори пуска от време на време по някоя шега. Създателите му го описват като приятелски настроен, помагащ в ежедневието и интелигентен. Според тях целта на робота е да сближи семейството и да помага вкъщи. 

Виж още: Роботи пишат новини

Човек може да си поръча Джибо на специалния сайт MyJibo.com.