Иновативното покритие позволява на смартфоните да се възстановяват от драскотини и счупвания

Един от големите проблеми със смартфоните е, че са доста чупливи. Поне екраните. Повърхността се наранява изключително лесно, и ако нямате протектор, тя може сериозно да пострада.

В такива случаи опциите са две - или скъп ремонт, или директно нов смартфон. Скоро обаче може да има и трета опция - телефонът да се възстанови от самосебе си.

Учените от Калифорнийския университет са напът да патентоват нов вид материал, който реагира на нараняванията по същия начин, както човешката кожа и ще има функцията да се самовъзстановява, съобщава "Бизнес инсайдър". 

Към момента резултатите от тестовете на новия материал са изключително положителни. По думите на д-р Чао Уанг, ръководител на изследователския екип, дори 50% от покритието на материала да бъде унищожено, са необходими едва 24 часа, за да се възстанови то до първоначалния си вид. 

Самията възстановяващ се материал е изграден от йонна сол и специален полимер, позволяващ разтягане до 50 пъти в сравнение с първоначалните размери. В съединението, изграждащо материала, има особен вид химическа връзка, при която след нараняване йоните и поляризираните молекули реагират и се насочват едни към други, за да се свържат отново в едно цяло. 

По думите на Чао Уанг, постижението им е революционно, тъй като той и екипът му са първите, изобретили самовъзстановяващ се материал, който е способен да провежда електричество. До момента има подобни полимери, които обаче не разполагат с тази функция, което пък ги прави неприложими за направата на екрани. Причината е, че повечето съвременни екрани имат електрическа решетка, която дава възможност да се отправят команди чрез допир, или тъй наречените "тъчскрийн". 

Новият полимер ще намери приложение в изработката на екрани за мобилни устройства и батерии, предоставяйки им по-дълъг живот. Това, от своя страна, ще минимизира потребителските разходи за ремонтни дейности вследствие на удари и наранявания. Според изследователите от Калифорнийския университет материалът ще може да се внедри в масова употреба до 2020 г. 

Източник: "Бизнес инсайдър"