Мръсният въздух и работата в офис отдалечават хората от природата и намаляват естествената резистентност на организма към външни дразнители

До 2050 г. всеки втори европеец най-вероятно ще страда от някаква алергия, предупреждават специалистите. 

Основната причина за притесненията им идва от замърсения въздух в големите градове, заседналия начин на живот, работата в затворени помещения и скъсаната връзка с природата, съобщава БНТ. 

Статистиката показва, че през последните няколко десетилетия броят на пациентите с алергия постоянно се увеличава. В много случаи преди да се стигне до диагнозата, симптомите се бъркат с вирусни инфекции, а най-честите симптоми са запушване на носа, сърбеж в очите, кихане и др.

Когато те започнат да се повтарят по едно и също време в един и същи сезон, това трябва да създаде повишено внимание в хората, тъй като най-вероятно става въпрос за алергичен проблем, който трябва да бъде диагностициран.

Виж още: Храни, които помагат при алергия

Алергията е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот. Тя пречи на хората да бъдат спокойни и да извършват спокойно ежедневната си дейност. Когато е в по-силна форма, алергията пречи дори и на съня. 

Рисковете от алергиите за цялата дихателна система са големи. Всеки трети пациент със сенна хрема е заплашен да развие бронхиална астма. 

При навременно диагностициране алергичните състояния се лекуват изключително успешно. 

Виж още: 25% от българите страдат от алергия

Източник: БНТ