Сюзън Грийнфилд притежава благородническа титла и идва у нас за първи път, за да ни каже как технологиите променят мозъка

Баронеса Сюзън Грийнфилд - учен, писател и популярен медиен коментатор, е специалният гост на церемонията Mtel Media Masters 2014, която ще се състои на 30 октомври. Тя идва в София за първи път по покана на "Мтел" и Британския съвет, за да говори как новите технологии влияят върху човешкия мозък и го променят

Сюзън Грийнфилд е невролог и старши научен сътрудник в Оксфорд. Има 30 почетни степени от британски и чуждестранни университети и оглавява мултидисциплинарна изследователска група за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Освен че е може би най-популярната и успешна жена сред учените във Великобритания, тя носи къси поли и това според вестник "Гардиън" е второто нещо, което всеки знае за нея. Обича модата, има дълга руса коса и си слага яркочервено червило, но не само външността й я отличава в строгите академични среди.

Определят я като любопитна смесица от консерватизъм и визионерство. Тя няма профил във "Фейсбук" и предупреждава, че интернет поставя хората в дигитално копие на реалността, където техните социални умения атрофират, а мозъците им закърняват

Първоначално Сюзън Грийнфилд завършва психология и философия, но постепенно е все по-очарована от физиологията на мозъка и еволюцията на човешкия ум - и започва да търси отговори на големите философски въпроси в контекста на неврологията.

През последните години изследва начина, по който съвременните технологии влияят върху мозъка ни, човешките мисли и чувства. Публикува невронаучната теория за съзнанието "Личният живот на мозъка" (The Private Life of the Brain), автор е и на още няколко книги: "В търсене на идентичност в XXI век", "2121: Приказка от следващия век", "Трансформация на ума: как цифровите технологии оставят отпечатък върху мозъка".

Баронеса Грийнфилд не приема твърденията, че е враг на новите технологии, защото по думите й без тяхна помощ не би могла да работи. Според нея обаче те създават нова среда, към която човешкият мозък трябва да се адаптира физически, а това няма как да остане без последици. Не се определя като песимист, а като човек, загрижен за онова, което може да се случи с човешката самоличност.

Денят на Сюзън Грийнфилд започва в лабораторията й в Оксфорд в 7,30 ч. Никога не ползва почивка. Не харесва дейности като готвене и градинарство; предпочита да прекарва почивните си дни в мислене

Тя е първата жена президент на Кралската институция на Великобритания и активно участва в кампании в подкрепа на това повече жени да се занимават с наука.