Оказва се, че презумпцията за неизбежна отбрана е трудно доказуема в съда

Кога и как можем да отвърнем, ако бъдем нападнати? Според Наказателния кодекс: при взлом в дома ни или пряка заплаха за живота всеки от нас може да се защити. Приложената сила обаче трябва да бъде отговаряща на вредата, уточнява Би Ти Ви във връзка със случая с пловдивския лекар, който застреля с незаконно оръжие крадец в гаража си.

Арестуването му предизвика масови протести и призиви за законови промени, които да тълкуват по-детайлно подобни казуси. Институтът на неизбежната отбрана обаче и сега е уреден в чл. 12 от Наказателния кодекс (НК), който:

Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

Това, че срещу вас може да бъде или е извършено престъпление, не дава право на никого да извършва в отговор той престъпление, в крайна сметка живеем в правова държава, обяснява пред Би Ти Ви адвокат Николай Хаджигенов.

Разковничето е в детайлите и затова съдът решава различно в привидно идентични казуси. Всъщност презумпцията за неизбежна отбрана е трудно доказуема в съда. Би Ти Ви припомня някои сходни случаи, завъшили с различни присъди:

През 2008 г. Махмуд Местан от с. Свирец стреля със законно притежаваната си пушка по крадци. Местан е арестуван, осъден за нанасяне на средна телесна повреда, а раненият крадец не е обвинен.

Лятото на 2011 г.: Възрастен мъж от с. Генерал Мариново също стреля по крадец, който нахлува в дома му. Звучи парадоксално, но е оправдан е за използването на пистолета и осъден за незаконно притежание на оръжието.

Септември 2012 г.: Иконописецът Йордан Опиц е осъден на пет години затвор, след като през 2007 г. прострелва смъртоносно крадец, който нахлува в кооперацията, където живее.

Януари 2013 г.: Димитър Нинов от врачанското с. Габъре е осъден на пет години лишаване от свобода, след като през 2011 г. прострелва смъртоносно крадец, нахлул в изоставена къща.

Март 2013 г.: полицаят Иван Лулеов стреля и убива крадец на кабел. По-късно е оправдан. Съдът преценява, че униформеният е използвал оръжието си при самоотбрана, тъй като е нападнат от обирджиите с брадви.

Как ще завърши делото срещу рентгенолога Иван Димитров? Пред разследващите първоначално докторът отрекъл да е извършил престъплението, след което направил пълни самопризнания, вкл. и как се е сдобил с пистолета. Твърди, че това е шестият обир, на който е подложена къщата му.

В първия работен ден след националния празник той беше освободен от ареста с най-леката мярка за неотклонение - подписка, но с две обвинения от пловдивската прокуратура: за престъпления по чл. 119 от НК (убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана) и по чл. 339 от НК (държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешително). Наказанието по първото е до пет години затвор, а за второто - от две до осем години зад решетките.

От обвинението изнесоха и основните факти, установени в хода на разследването, които хвърлят допълнителна светлина върху убийството на Георги Джевизов по прякор Плъха в нощта на 2 март:

- Вечерта на 1 срещу 2 март лекарят е бил сам в дома си. Съпругата и децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.

- Около 1,30 ч. той забелязал, че в гаража му свети, а впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 2 ч. д-р Димитров се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет, с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента и излязъл навън, в двора на кооперацията.

- На вратата на своя гараж се засякъл с Джевизов, който бил сам, без съучастници. Той не се подчинил нито на призива да спре, отправен от собственика, нито на произведения от него изстрел. Вместо това опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря лекаря с различни предмети, които му причинили нараняване над глезена.

- Д-р Димитров започнал да стреля по неканения си гост, докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили. Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила като резултат от остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.

- След като простреляният излязъл от имота му, лекарят извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлият в гаража му мъж.

След като не успели да го открият, д-р Димитров се прибрал вкъщи, като на два пъти отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на леля си и своя приятел. Изхвърлил и оръжието на убийството, което било незаконно притежавано. На сутринта двама души са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери, намиращи се на техните обекти в района на местопрестъплението.

- На 2 март, в 7,15 ч., на тел. 112 е получен сигнал от гражданин за намерен труп на мъж, в близост до сградата на Областната управа в града.

- При извършения обиск в дома на лекаря са намерени и иззети боеприпаси за огнестрелно оръжие, за чието притежание той нямал разрешение. При оглед на местопроизшествието са открити две гилзи и два проектила. От иззети записи на видеокамери е установено, че именно д-р Димитров е държал пистолета в ръката си. По дрехите му също имало барутни частици.

Междувременно от Би Ти Ви обобщават, че Георги Джевизов - Жоро Плъха, е застрелян от упор, с един куршум в гърдите. Той има девет присъди, предимно за домни кражби. На свобода е от четири години. Ножът и отвертката, с които бил въоръжен, са открити в дрехите му.

Източник: Би Ти Ви, Прокуратура на РБ