Редовната профилактика срещу рака на гърдата е изключително важна, а регулярният преглед може да ни спести множество неприятни усложнения.

Жените трябва да се следят за появата на необичайни образувания в гърдите. Във всеки случай, когато установите някакво образувание или бучка в областта на млечната жлеза, необходимо е да се консултирате със специалист, за да се установи произхода на образуванието и да се назначи подходяща терапия при необходимост.

Може да си запишете час за консултация със специалист мамолог в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, една от най-добрите болници за женско и семейно здраве в страната. Наскоро там откриха ново хирургично отделение, където бяха привлечени доказани специалисти с дългогодишен опит в лечението на млечната жлеза.

Това, заедно със отличното оборудване и апаратура, гарантира на пациентите отлично медицинско обслужване на принципа "всичко под един покрив" - профилактика, диагностика, а при необходимост и оперативно лечение.

А ето и кратък списък на най-разпространените оплаквания:

Фиброаденом - най-честият тумор при жените, с размери от милиметър до няколко сантиметра, окръглен с твърдоеластична консистенция, подвижен при палпация (опипване).

Интрадуктален папилом - Най-често с големина от няколко милиметра до 2 см дължина, развива се в каналите на жлезата зад зърното. Симптомите са кървава секреция поради богатството на кръвоносни съдове в тези образувания.

Киста на млечната жлеза - достига от няколко милиметра до огромни размери. Съдържа жълта, кафеникава или зеленикава течност. Лекува се с пункция и аспирация (изтегляне със спринцовка).

Фиброкистична болест (фиброкистозна мастопатия) - развитие на множество кистозни образувания в участък с натрупване на повече съединителна тъкан, т.нар. "мастопатични плаки".

Гинекомастия (при мъжете) - разрастване на жлезна тъкан при хормонален дисбаланс и/или употреба на нерегламентирани стероидни препарати при спортисти. Млечната жлеза се уголемява, като приема формата и големината на женска гърда.

Масталгия (мастодиния) - болка в млечната жлеза. Обикновено не се дължи на органично заболяване (не се открива туморен процес), а по-скоро е хормонално обусловена. Болката е с неврогенен характер, овладява се трудно, а лечението е продължително. Повлияването е най-добро след употреба на аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства и витамини.

Източник: Nie-Jenite.bg