По какво се познават волевите хора

Волята е това, което разделя силните от слабите духом хора. Силата на духа и способността да се владеем, да имаме контрол над себе си и постъпките си - това са нещата, които определят доколко може да се има доверие на нас и колко тежим на мястото си. 

Но по какво се познават волевите хора? Ето 17 признака на хората със силна воля:

1. Постигат баланс между логика и емоции. Разбират как емоциите влияят на мисленето на човек и си осигуряват най-доброто решение, взимайки и двете предвид.

2. Избират продуктивното мислене. Практичното. Не губят време, мрънкайки вечно, че някой или нещо им пречи. 

3. Чувстват се сигурни в способността си да се адаптират към промените. Да, промените са нещо неприятно, но не е болка за умиране. Свиква се. Или ги променяш още един път, докато не се нагодите взаимно.

4. Изправят се страховете си. Не се оставят на разни ирационални емоции да ги дърпат назад.

5. Учат се от грешките си. Всеки греши, важното е да станеш, да отупаш прахта и да видиш къде си сбъркал.

6. Балансират между това да приеша себе си такъв, какъвто си, и нуждата да се променяш и да се развиваш. Важно е да знаеш кой си и какъв си и да се приемаш такъв, но пък е важно и да се развиваш и да надмогваш слабостите си. Истината е в баланса и силните духом хора постигат този баланс.

7. Радват се на чуждия успех. Да признаеш чуждия успех и да му се зарадваш не означава да омаловажиш своите постижения и волевите хора разбират това. 

8. Живеят според собствените си разбирания за правилно и грешно. Всеки има свои ценности, идеали и разбирания за света. Волевите хора успяват да живеят спрямо тях.

9. Фокусират се върху развиването на способностите си, вместо върху фукането с тях. Някои хора живеят заради чуждото признание и аплаузи, силните духом знаят, че от значение са крайните резултати.

Виж още: Скритите значения на рицарските символи

10. Не живеят чужди животи. Знаят на какъв етап в живота си са, какво са постигнали до момента и какво заслужават. Не се опитват да копират някой идол.

11. Оценяват трудностите като възможност за израстване. "Това, което не ме убива, ме прави само по-силен." Нали така?

12. Оценяват стойността си според това, което представляват като хора, а не според постиженията си. Те се приемат като личности, независимо дали печелят, или губят.

13. Вярват в постепенното развитие. Животът е маратон, не спринт. Умният бегач си пести силите и знае, че дори да напредва бавно, напредва сигурно. Защото понякога трябва да имаш опита, за да можеш да уползотвориш дадените ти възможности.

14. Реалистични опимисти са. Знаят какво е положението в момента, умеят да преценяват ситуацията, но не губят вяра в собствените си сили и умения. 

15. Могат да поемат отговорност за действията си. Не се плашат да застанат зад думите си. И търпят последиците - положителни и отрицателни. 

Виж още: Скритите значения на рицарските символи

16. Могат да показват благодарност. Оценяват това, което другите правят за тях и го показват. 

17. Фокусират се върху това, което зависи от тях самите. Другото така или иначе е извън техния контрол. Да се притесняват е безполезно.