Една от темите на тазгодишния Webit.Festival е какъв път има да извърви още България, докато се превърне в истински технологичен хъб

През последното десетилетие софтуерната индустрия в България увеличи обема си три пъти. Днес в страната работят над 10 хил. технологични компании, като за изминалата 2016 г. приходите им се равняват на около 5,5 млрд. евро и са нараснали с 5,5% спрямо предходната година.

Само в стоте компании, които членуват в Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), работят над 11 600 специалисти. Тези фирми покриват целия ИКТ спектър - от софтуер, хардуер, телекомуникации и системна интеграция до интернет на нещата - и генерират 3,4 млрд. лв. годишен оборот.

Но все още е твърде рано да определяме успеха на малцина като национално постижение, а България трябва да свърши още много, за да се превърне в технологичния хъб, който има амбиция да бъде.

Утвърждаването на София и страната като център на иновациите и дигиталните технологии в Централна и Източна Европа е и една от основните цели на предстоящия Webit.Festival.

Двудневната проява е на 25 и 26 април в "София тех парк" под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия.

Посетителите на Webit имат възможността да избират между 12 паралелни конференции, но сред най-интересните за българския технологичен и софтуерен бизнес са Dev Summit, насочена към експертите в софтуерната индустрия, както и Smart Cities Summit, която е под патронажа на Йорданка Фандъкова и с участието на кметовете на повечето големи градове в България и региона.

По време на Dev Summit някои от най-известните световни експерти лектори ще споделят опита си в интересно сфери като DevOps, Agile, разработването на бизнес приложения, нововъзникващите бизнес модели, развитието на технологиите за машинно обучение и продуктите, в които се прилагат те - и как могат да се печелят пари от създаването на софтуер с отворен код.

Тази година Webit среща местните софтуерни лидери с доказани имена: създателя на MySql и основател на фондация Maria DB Майкъл "Монти" Видениус, световноизвестния Дон Додж, който е developer advocate на "Гугъл", главния технически директор на TapOnlt Цахи Либерман, основателя и технически директор на Hired Алан Грант и Питър Хайнрих (developer evangelist на "Амазон"), основателя и председател на Pocket App Пол Суадъл.

Според Българската асоциация на софтуерните компании (BASSCOM) тенденциите за развитие на индустрията в страната показват, че тя преминава от конкуретност на основа по-ниски предлагани цени към конкурентност на база качество, висока добавена стойност и иновативност.

Българските компании вече предлагат не просто фокус върху софтуера, а цялостна експертиза върху проблемните области. След години на аутсорсинг те вече запазват значителна част от интелектуалната собственост върху продуктите си и работят по тяхното развитие.

Днес най-добрите в местната софтуерна индустрия се позиционират в дълбочина по веригата за добавяне на стойност и оказват влияние върху много по-голям брой междинни и крайни потребители.

Освен достъпа до лектори на световно ниво, Webit.Festival предоставя на гостите си уникална възможност за бизнес комуникация с някои от най-влиятелните хора на пет континента. Webit.Festival  е единственото събитие в региона на Централна и Източна Европа, което публикува пълен списък на посетителите, които вече са потвърдили присъствие на фестивала, и, разбира се, списък на потвърдените лектори.